Primul satelit de telecomunicații românesc ar putea fi lansat în spațiu în SUA

Primul satelit de telecomunicații românesc ar putea fi lansat în spațiu, în SUA, la începutul anului viitor. El s-ar putea alătura celebrului program SpaceX.

R.I., vineri 10 iulie 2020 , 12:06

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Inițiativa aparține unei firme de IT din București, care susține că ne-ar putea oferi un transfer de date criptate și un internet mai sigur. Șefii companiei spun că se poate stabili o colaborare cu firme mari din lume, cum ar fi SpaceX. „În cursul anului acesta dezvoltăm un satelit experimental real, pe care în ianuarie sperăm să îl lansăm într-un parteneriat cu agenția spațială americană și ceva firme private din SUA”, a declarat la Pro TV Ovidiu Toma, CEO-ul companiei IT.

Citeste si: România a ajuns rușinea Europei. "Țara în care infectații cu COVID-19 au deplină libertate de mişcare"

Înainte de marea lansare, inițiatorii au vrut să verifice dacă echipamentul este viabil, așa că joi au lansat experimental în spațiu un dispozitiv care le va transmite date ce vor fi analizate. Lansarea în spațiu a avut loc pe un câmp, la 10 kilometri de orașul Buzău. Un dispozitiv, agățat de un balon meteo, a fost trimis în statosferă și a ajuns la 38.000 de metri. Locul a fost ales după ce autoritățile s-au asigurat că echipamentul nu se intersectează cu niciun culoar de zbor.

Citeste si: Țările cu o rată mică de mortalitate la Covid au avut noroc cu vaccinul BCG - studiu

„Am lansat un balon ca să testăm noul nostru protocol de comunicare, un protocol patentat chiar de firma noastră. Comunicarea a fost foarte bună, stabilă”, a declarat Adrian Ulici, director de marketing.

Test efectuat cu succes

Zborul în statosferă a fost monitorizat și cu ajutorul unei drone, fabricație românească. Aceasta a cules date și a filmat de la înălțime deplasarea pe verticală a balonului cu echipamente. Victoraș Anghel, pilot de dronă: „Am decolat odată cu dânșii, am urcat până la 1.500 de metri și am păstrat în cadru balonul, acesta urcând ulterior mai sus”.

După mai multe ore de zbor, balonul s-a spart la peste 38.000 de metri. Echipa a plecat să recupereze dispozitivele minisatelitului, pe baza coordonatelor GPS. Datele stocate sunt importante pentru a vedea cât de rapidă și stabilă a fost transmiterea informațiilor criptate.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si