Procurorii DNA cer încuviinţarea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu

Procurorii cer încuviinţarea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu, suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită, pe vremea când era ministru. DNA a trimis 182 de volume la Camera Deputaţilor.

Author: Razvan Ilie marți 20 octombrie 2020 , 20:39

Nicolae Banicioiu
Nicolae Bănicioiu, acuzat de DNA, dar judecat de colegii deputați[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Tineretului şi fost ministru al Sănătăţii, este acuzat de DNA de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă

continuată, însă acțiunea nu poate fi începută în justiție fără acordul deputaților. 

Deputatul Nicolae Bănicioiu beneficiază de imunitate parlamentară. Bănicioiu este la al patrule mandat de deputat, fiind ales de fiecare dată pe listele PSD. Din mai 2018, Bănicioiu a trecut la Pro România, partid condus de Victor Ponta. 

Citeste si: VIDEO- Copil de milionar, filmat când fumează și bea

DNA: Există suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie în contextul comercializării de bunuri de uz medical  

”Procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza Municipiului Bucureşti şi a judeţului

Ilfov şi aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată”, a transmis, marţi, DNA.

Citeste si: Asiana de la Survivor pozează provocator după ce s-a despărțit de iubit! Le-a arătat fanilor lenjeria intimă! FOTO

Potrivit procurorilor, ”în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ar fi primit direct, de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii şi că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu”.

Ce fapte au intrat în vizorul DNA

Potrivit procurorilor DNA, faptele la care se face referire în dosarul trimis către Camera Deputaților sunt:

- numirea în funcţia de manager/menţinerea în funcţia de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfăşurau proceduri de achiziţii publice,

- alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

”Ulterior, aceeaşi persoană ar fi  primit de la aceiaşi oameni de afaceri,  prin intermediul unui complice, suspect în cauză,  suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de ministru, funcţie deţinută în perioada 05.03.2014-17.11.2015”, a mai transmis DNA.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si