Cartoful, leguma cea mai cumparata, se cultiva din plin pe campurile romanesti. Agricultorii o vand insa tot in en-gros-uri sau la bisnitari, la jumatate de pret.

In comuna doljeana, supranumita si patria cartofului, ocupatia de baza e agricultura.  Ca sa aiba bani sa cultive pamantul, locuitorii au muncit printre straini asemenea sotilor Sanda.  Dupa 10 ani in Italia, cei doi si-au cumparat utilaje moderne si pune cartofi pe 3 hectare.

Citeste si: Fostul șef CNAS publică imagini cu Dr Burnei în timp ce pune în gips piciorul unui nou-născut! ”Nu vrea să mă angajeze nimeni! Se va dovedi că a fost o înscenare”

Desi produc 180 de tone de cartofi, sotii Sanda nu reusesc sa vanda atat cat si-ar dori fiindca in localitate nu exista nicio cooperativa prin care sa poata trimite legumele in supermarketuri.  Farama de recolta care o sa ajunga in piete e adusa de samsari la preturi mari.  "Bisnitarii il iau de la noi cu 50 de bani si ajunge la masa poate cu 3 lei, 2,5 lei, cum se face de obicei cu toate legumele si fructele", spune un producător.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Imagini șocante. Cum arată interiorul casei în care un bărbat locuia cu cele 175 de pisici ale sale- antena3.ro

Citeste si: Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează- wowbiz.ro

In lipsa unei legi bine gandite, au de pierdut si producatorii, si clientii. Cartofii romanesti sunt vanduti ieftin, iar din piete, ii vom cumpara in curand la pret dublu.

Citeste si: Un bărbat de 37 de ani din Neamț, gest șocant! Iubita i-a răspuns la telefon în timp ce întreținea relații intime cu altul- Ce a urmat pare un scenariu de film

Nu e singurul producator care se teme ca va lua iar calea strainatatii.

Dupa ce a investit toti banii in 150 de hectare de pamant, dar a pierdut totul, Luiza Draghici a plecat sa munceasca in Italia. S-a intors in tara unde a luat-o iar de la zero.

Daca afacerea cu capsuni ii aduce profit, tonele de cartofii de pe cele doua hectare i se duc tot la bisnitari.

"Cand ies cartofii la sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie, iese toata lumea odata si se vand engros 40-50 de bani. Si noi cumparam kg cu 2 lei-2,5 lei. Va dati deama ca o afacere profitabila nu este", spune altcineva.

La vanzare sunt deocamdata cartofi din recolta trecuta sau de import. Cei noi vor ajunge in piete in luna mai.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si