Cum se modifică programul Prima Casă. În ce condiţii poți să-ți iei locuință cu bani de la stat

Schimbări importante se fac în acest an la programul Prima Casă. Plafonul salarial nu va mai fi o condiție pentru a accesa noul program, reintitulat "O nouă Casă". Anunțul relansării programului "Prima Casă" a fost făcut de Cristian Păun, preşedintele Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

R.I., miercuri 08 iulie 2020 , 16:06

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Programul Prima Casă intră în ședința de guvern din această săptămână, iar ulterior vor fi elaborate și normele de aplicare. "Guvernul va da OUG în această săptămână, apoi săptămâna viitoare apar normele. Deci, în doua săptămâni am putea avea noua formă a programului O Noua Casa", a precizat oficialul FNGCIMM la Digi 24. Noul program nu se va mai axa pe aspectul social, susține Păun. 

Citeste si: Alertă în România. Sute de bolnavi de COVID-19 au plecat din spitale fără să fie vindecați. Sunt "bombe biologice" pentru ceilalți

Oficialul a anunţat că noul program va avea o valoare mai mare. Românii vor putea accesa credite de până la 80.000 de euro pentru locuintele noi, însă plafonul scade în funcție de vechimea imobilelor cumpărate. Statul pregătește plafoane și garanții mai mari pentru noul program ce va înlocui Prima Casă.

Citeste si: OMS confirmă cea mai înfiorătoare ipoteză despre răspândirea noului coronavirus

Plafonul salarial nu va mai fi o condiție - în forma actuală, creditele "O familie, o casă" puteau fi accesate doar de românii cu venituri de până în 4.500 de lei de familie, respectiv 7.000 de lei, dacă au copii. Noul program nu se va mai axa pe aspectul social și va fi dedicat tinerilor, susține Păun.

Dezvoltatorii imobiliari care vor livra locuințele noi disponibile în Program se vor înscrie într-un program dedicat, iar statul va impune condiții dezvoltatorilor. Clienții vor putea alege constructorul dintr-o listă acreditată, potrivit oficialului. 

Pentru achizitia locuintelor noi sau consolidate (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat) plafonul maxim garantat în prezent este de 66.500 euro.

Citeste si: De ce telefonul tău se încarcă atât de greu și cum poți soluționa problema

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în plină criză proiectul ce prevede ca programul „Prima Casă” să devină un program social intitulat „O familie, o casă“, mai scrie sursa citată. Programul „O familie, o casă”, în această formă, încă nu are normele de aplicare, drept urmare, ambele programe sunt blocate.

Care sunt condițiile din prezent la Prima Casă

Programul “Prima casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia sau construirea unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.

Garantiile acordate in cadrul Programului sunt garantii in numele si in contul statului iar procentul de garantare se aplica in functie de categoria de locuinta:
- 40% pentru locuinte aflate in exploatare curenta pe perioade mai mari de 5 ani de la data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;
- 50% locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi au data de emitere/incheiere cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.

Citeste si: Băiatul care a prezis pandemia de coronavirus - cum a devenit vedetă în toată lumea! Povestea lui de viață

Pentru achizitia locuintelor noi sau consolidate (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat) plafonul maxim garantat în prezent este de 66.500 euro.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si