OMS confirmă cea mai înfiorătoare ipoteză despre răspândirea noului coronavirus

Un grup extins de oameni de știință a avertizat zilele trecute cu privire la transmiterea noului virus SAR-COV-2 prin aer, într-o scrisoare trimisă de urgență Organizației Mondiale a Sănătății. În replică, OMS a recunoscut marţi că există "dovezi emergente" despre răspândirea noului coronavirus prin aer și a emis un nou avertisment.

R.I., miercuri 08 iulie 2020 , 15:26

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Chiar dacă noul coronavirus este transmis prin aer, rămân întrebări legate de câte infecţii pot să apară pe această cale. Concentraţia virusului în aer poate decide riscurile de contagiune, a declarat Yuki Furuse, profesor la Universitatea din Kyoto. În scrisoarea deschisă, oamenii de ştiinţă au făcut apel la îmbunătăţirea ventilaţiei şi evitarea mediilor aglomerate, în spaţii închise, recomandări pe care Shin-ichi Tanabe, unul dintre coautorii documentului, spune că Japonia le-a adoptat pe scară largă în urmă cu câteva luni.

Citeste si: Mutația de care toată lumea se temea: un val de leziuni cerebrale din cauza COVID-19

Modele simulate pe un supercalculator din Japonia sugerează că circulaţia mijloacelor de transport în comun, precum trenurile pentru navetişti, cu ferestrele deschise şi limitarea numărului de pasageri pot contribui la reducerea riscului de infectare cu noul coronavirus, în contextul în care oamenii de ştiinţă au avertizat asupra posibilităţii de răspândire a virusului pe cale aeriană.

Citeste si: Băiatul care a prezis pandemia de coronavirus - cum a devenit vedetă în toată lumea! Povestea lui de viață

Studiul recent, realizat de institutul de cercetare japonez Riken cu ajutorul celui mai rapid supercomputer din lume, Fugaku, pentru a simula modul în care virusul se răspândeşte în aer în diverse medii, a recomandat mai multe modalităţi de reducere a riscurilor de infectare în spaţii publice.
Autorul principal Makoto Tsubokura a declarat că deschiderea ferestrelor în mijloacele de transport în comun, precum trenurile de navetişti, poate creşte ventilaţia de două până la trei ori, reducând concentraţia de microbi din mediul înconjurător.

Însă, pentru o ventilaţie adecvată, trebuie să existe spaţii între pasageri, potrivit Agerpres. Alte constatări au condus la recomandări de instalare a zonelor de separe între birouri şi săli de clasă, în timp ce în spitale paturile ar trebui să fie înconjurate de perdele care ating tavanul.

Citeste si: Raed Arafat, după numărul record de infectări: „Trendul e în creștere”

Într-o scrisoare deschisă publicată luni, 239 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au evidenţiat dovezi potrivit cărora particule ale virusului aflate în suspensie pot infecta persoanele care le inhalează. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi că există "dovezi emergente" despre răspândirea noului coronavirus prin aer, însă a precizat că această concluzie nu este una definitivă.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si