Ministerul Energiei ia în calcul plafonarea temporară a prețurilor la energia electrică

Guvernul ia în calcul plafonarea preţurilor la energie electrică pentru o perioadă de timp limitată, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei. În urmă cu o săptămână, premierul Florin Cîțu a făcut un anunț similar despre prețurile la gaze.

Author: Razvan Ilie joi 23 septembrie 2021 , 10:47

Proiectul de OUG include dispoziţii privind modul în care autorităţile pot interveni în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei pentru clienţii casnici, desemnaţi vulnerabili sau nu, precum şi pentru IMM-uri.

[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministerul Energiei a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență care are ca scop modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.

123/2012 în vederea transpunerii corecte și complete a Directivei (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și eliminarea, din cadrul legii, a prevederilor care sunt contrare cu prevederile Directivei și ale regulamentelor europene din domeniul energiei electrice.

Citeste si: Gazele s-ar putea scumpi peste așteptări în această iarnă. Care este explicația

Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în acest an. Plătim acum cu aproape 25% în plus la facturile de curent, după liberalizarea intrată în vigoare la 1 ianuarie 2020. Și pentru gaze plătesc românii acum  cu peste 20% mai mult  decât în vara anului trecut.

"Perioadă de tranziție" până la stabilirea de prețuri corecte, bazate pe piață

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, impactul în piață va fi favorabil, "prin eliminarea unor restricții care afectau liberalizarea pieței de energie" și dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei electrice.

Citeste si: Klaus Iohannis a promulgat legea consumatorului vulnerabil. Cum poți să ai costuri mai mici la energie

Proiectul de OUG include dispoziţii privind modul în care autorităţile pot interveni în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei pentru clienţii casnici, desemnaţi vulnerabili sau nu, precum şi pentru IMM-uri.

"În scopul unei perioade de tranziţie în care să se instaureze sau să menţină o concurenţă efectivă între furnizori în ceea ce priveşte contractele de furnizare a energiei electrice şi să se ajungă la o stabilire a preţurilor cu amănuntul pe deplin eficace, bazată pe piaţă, pentru energia electrică, Guvernul, la propunerea ANRE, poate utiliza intervenţiile publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici şi către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenţii publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică", se precizează în proiectul de OUG.   

Pentru acest tip de intervenţie trebuie să fie notificat Bruxelles-ului, informează Adevarul.ro.

Citeste si: Partidul Social Democrat va propune un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie electrică

Plafonarea se poate face și pentru microîntreprinderi

Guvernul va trebui să aştepte propunerea Autorităţii în Energie (ANRE) şi a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi să aibă avizul Consiliului Concurenţei pentru a „interveni în formarea preţurilor, pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică”.  

Plafonarea se poate decide, de fapt, pentru toţi clienţii casnici, ca şi pentru microîntreprinderi.

Guvernul, „la propunerea ANRE, poate utiliza intervenţiile publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici şi către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenţii publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică”.  

Proiectul de OUG poate fi văzut AICI


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si