Prețurile la energie au adus scumpiri în lanț. Salariile românilor, cu 1 leu mai mari!

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,3% în luna august 2021, de la 5% în iulie, în condiţiile în care prețurile la electricitate au explodat cu 25 de procente în acest an, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Premierul Florin Cîțu este optimist că ”Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”.

Author: Razvan Ilie vineri 10 septembrie 2021 , 12:02

Câştigul salarial mediu brut a crescut, în iulie, cu un leu faţă de luna anterioară, la 5.780 de lei, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).[Sursa foto: Facebook ]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Valul de scumpiri despre care experții spun că nu s-a încheiat încă, toamna venind cu noi majorări la tarifele din energie, îi găsește pe români cu venituri aproape neschimbate: salariul mediu brut este cu 1 leu mai mare decât luna trecută!

Citeste si: Alertă în supermarketurile din România: Un ingredient cancerigen a fost găsit într-o băutură preferată de mulți români

Cele mai mari scumpiri, la curentul electric și la gaze

Energia electrică s-a scumpit cel mai mult în acest an. Plătim acum cu aproape 25% în plus la facturile de curent, după liberalizarea permisă de Executiv. Și pentru gaze plătesc românii acum cu peste 20% mai mult decât în vara anului trecut.

Citeste si: VIDEO| Aproape jumătate dintre români riscă să nu-și mai poată plăti facturile la iarnă! Costurile la gaze şi energie electrică se vor dubla 

Și prețurile de la pompă au crescut în ultimul an. Potrivit datelor INS, un litru de combustibil costă acum cu peste 14% mai mult ca în august 2020. Dacă anul trecut șoferii puteau cumpăra litrul de benzină și motorină cu circa 4,5 lei, acum trebuie să scoată din buzunar circa 6 lei.

Citeste si: Noi scumpiri îi așteaptă pe români. Veste proastă de la guvernatorul BNR: "Nu ne putem decupla de lume"

Rata inflației, peste așteptări

Conform INS, preţurile de consum în luna august 2021 comparativ cu luna iulie 2021 au crescut cu 0,2%. Rata inflaţiei de la începutul anului (august 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,7%.

Rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 este 5,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2020- august 2021) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2019- august 2020) este 3,3%.

Cele mai mari scumpiri la alimente au fost la ulei, telemea de oaie, pește proaspăt și margarină. 

Citeste si: Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară pe anul 2021

Salariile, cu 1 leu mai mari

Câştigul salarial mediu brut a crescut, în iulie, cu un leu faţă de luna anterioară, la 5.780 de lei, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform datelor oficiale, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice)- de 8.709 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.914 lei).

Citeste si: Coșurile de cumpărături ale românilor vor fi mai goale

Comparativ cu luna iulie 2020, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Din păcate,, indicele câştigului salarial real a fost de 100,1% pentru luna iulie 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, deci creșterea este insesizabilă.

"Am încredere că Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”[Sursa foto: Guvernul Romaniei]

Ce spune premierul Florin Cîțu despre scumpiri

"Vedem această creştere a preţurilor în special la produsele alimentare. M-am uitat la cifre în această dimineaţă. Acolo este dinamica cea mai mare, la produsele alimentare. La produsele nealimentare este o creştere de 3%. Am încredere că Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”, a declarat vineri prim-ministrul Florin Cîțu.

Cele mai mari scumpiri (de peste 20%) au fost la energie, ulei și gaze. Urmează apoi combustibilii (14%), branza de oaie, carnea de pește, serviciile poștale și tutunul, potrivit datelor centralizate de INS.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si