Proiect MAI: Ce se va întâmpla cu șoferii care merg pe contrasens pe autostradă sau merg pe banda de urgență

Un proiect normativ venit din partea Ministerului de Interne prevede modificarea sancțiunilor din Codul Rutier. Află ce sancțiuni dure vor primi șoferii care vor încălca legea.

Author: Andreea Bolocan joi 12 august 2021 , 09:14

Sancțiuni noi pentru șoferi proiect MAI
Sancțiuni noi pentru șoferi[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Proiectul de act normativ al Ministerului Afacerilor de Interne, va modifica sancțiunile din Codul Rutier.

Astfel, perioada de suspendare a permisului de conducere se va mări la 120 de zile în cazul mersului pe sens invers sau întoarcerii pe autostradă. Șoferii care conduc pe banda de urgență a autostrăzii vor fi sancționați și cu suspendarea permisului pe o perioadă de 90 de zile.

Șoferii vor rămâne timp de 4 luni fără permis

“Executarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulația în sens contrar direcției de mers pe calea unidirecțională, circulația sau traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile va constitui contravenție și se va sancționa cu amenda prevăzută în clasa

a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.

Citeste si: Apare un nou semn de circulație. Șoferii care nu îl vor respecta vor rămâne fără permis

Potrivit aceluiași proiect de act normativ, circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Georgian Drăgan.

Examenul auto se va schimba

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Georgian Drăgan, a precizat că se ia în vedere și schimbarea procedurii de examinare a viitorilor șoferi pentru obținerea permisului de conducere, în scopul creșterii nivelului de pregătire a conducătorilor de autovehicule, soluție ce ar contribui la reducerea numărului de accidente rutiere.

”De asemenea, se are în vedere la nivelul MAI, reanalizarea cadrului legal ce reglementează procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, în scopul creșterii nivelului de pregătire a conducătorilor de autovehicule, soluție ce ar contribui la reducerea numărului de accidente rutiere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Georgian Drăgan.

Acesta a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, acțiunile desfășurate de Poliția Română, în primele 7 luni ale acestui an, pentru prevenirea accidentelor rutiere.

Citeste si: Accident grav în Braşov, cu cinci victime. Doi copii au murit

Accidente România[Sursa foto: PixaBay]

Câte accidente rutiere s-au produs în România

“Conform datelor extrase din bazele de date ale Direcției Rutiere, evoluția accidentelor grave, înregistrate în primele 7 luni ale anilor 2019, 2020 și 2021, se prezintă astfel:

În anul 2019, la nivelul întregii țări, s-au înregistrat 4.421 de accidente, soldate cu decesul a 894 de persoane şi rănirea gravă a altor 4.200.

În anul 2020, la nivelul țării noastre, s-au înregistrat 3.637 de accidente, soldate cu decesul a 812 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.344.

În anul 2021 s-au înregistrat 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004.

Ca o concluzie, se observă o scădere semnificativă a accidentelor rutiere grave, în acest an, față de anii trecuți, însă, în același timp, numărul persoanelor decedate este în ușoară creștere.

Anul acesta ne-am confruntat cu situația în care, în cadrului unui singur accident rutier, au fost mai multe persoane decedate.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si