Raed Arafat, după numărul record de infectări: „Trendul e în creștere”

Șeful DSU Raed Arafat a declarat miercuri că există riscul creșterii numărului de noi cazuri de infecții, după ce România a înregistrat maximul numărului de persoane infectate.

Author: I.C. miercuri 08 iulie 2020 , 14:17

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Într-o declarație dată la scurt timp după publicarea bilanțului coronavirus de pe 8 iulie, Raed Arafat a declarat că acestă creștere va continua dacă nu se respectă regulile de distanțare socială și igienă.

Totodată, șeful DSU a făcut referire și la absența unei legislații privind carantinarea persoanelor infectate, după ce CRR a stabilit că internarea în spital și carantinarea prin Ordin de Ministru sunt neconstituționale.

„Lipsa respectării unor reguli de către o parte din populație, de către operatori economic a dus la o creștere continuă prin transmitere comunitară. Avem creștere semnificativă continuă.

Trendul e în creștere și singura soluție e ca populația să se convingă că trebuie să respecte regulile care s-au solicitat și să nu asculte campaniile care îndeamnă să nu le respecte. Astea sunt probleme serioase care vor duce la creștere mai departe.

Din discuțiile avute cu colegii care urmăresc situația reiese că la acest moment, dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile și să-i respecte pe cei care le respectă, riscul de a continua să crească numărul de infectări e destul de serios”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Citeste si: Avertismentul lui Nelu Tătaru după cifrele-record de noi infectări. "Vor urma și alte creșteri!"

Citeste si: RECORD de noi infectări cu coronavirus în România: 555 de cazuri în ultimele 24 de ore

Raed Arafat a vorbit și despre intensificarea campaniilor conspiraționiste din ultima perioadă, care neagă existența virusului sau îngrădirea libertății individuale.

„Problema e că noi am luat măsuri de relaxare care s-au ținut cu excepția ultimelor, dar pentru relaxare trebuia să existe măsuri compensatorii, măsurile compensatorii sunt în responsabilitatea individului- portul măștilor, spălatul pe mâini, fără zone aglomerate, să eviți anumite comportamente care altădată erau normale, dar acum trebuie să ai grijă la ele.

Ce s-a întâmplat în ultima perioadă e intensificarea campaniilor negaționiste care spun că virusul nu există sau care folosește ideea libertății individuale, cum că orice om are dreptul să refuze să respecte regulile.

Aceste campanii au avut un efect, fiind destinate unei categorii de oameni. Fiecare campanie a avut efecte asupra unei categorii de oameni. Lăsăm foarte mulți oameni să rămână liberi să circule și să facă orice, nu se poate impune măsura izolării sau carantinării.

Sunt oameni care au plecat din spital fiind simptomatici sau au refuzat internarea, nimeni nu știe în comunitate cum se comportă, această situație agravează acum situația generală, ceea ce poate duce la o creștere mai mare a cazurilor”, a conchis Arafat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si