„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă: se infectează persoane vaccinate şi o persoană nevaccinată, indiferent... Ce trebuie să înţelegeţi: noi nu am avut niciun fel de informaţie despre acest virus. El a venit pe un teren – că asta este problema acestui virus – un teren imunologic virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate.

Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit, aparent nu au făcut nimic sau a fost o chestiune tranzitorie, de câteva ore, trecerea lor prin infecţie,

aceste persoane au trecut prin boală, deci au o memorie imună faţă de acest virus şi, dacă se reîmbolnăvesc, o fac mult mai eficient sau nu se reîmbolnăvesc”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citeste si: VIDEO- Alexandru Rafila: „Certificatul verde expiră de la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster de vaccin anti-Covid”

Omicron în zonele izolate

Alexandru Rafila susține că pot exista situații în care o persoană nevaccinată să nu se infecteze cu tulpina Omicron: „doar în mici comunităţi izolate, care nu au avut contact cu acest virus”.

Citeste si: Bolnavii de COVID se duc la spital degeaba. Aglomerația este la ea acasă iar centrele de evaluare sunt încă nefuncționale

OMS propune ridicarea restricțiilor 

Printre principalele recomandări, OMS propune „ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state”. Măsurile care au legătură cu călătoriile: măști, testare, izolare, carantină sau vaccinare trebuie să nu fie puse ca o povară financiară în spatele celor care călătoresc, ci ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor.

Țări precum Australia sau Noua Zeelandă sunt închise pentru turiști în acest moment, în timp ce SUA și Finlanda nu permit accesul turiștilor nevaccinați.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că în acest moment sunt internați 337 de copii internaţi cu COVID-19

Călătorii fără dovada vaccinării

OMS a mai propus să nu fie cerute călătorilor care merg în alte țări dovezile de vaccinare, această măsură fiind în opinia specialiștilor Organizației una excesivă, mai ales având în vedere accesul global limitat şi distribuirea inechitabilă a vaccinurilor împotriva Covid-19.

Din puctul lor de vedere, statele ar trebui să aibă o abordare care să se bazeze pe riscuri, pentru facilitarea călătoriilor internaţionale, prin ridicarea sau modificarea măsurilor cum ar fi testarea şi carantina. 

Comitetul OMS, prezidat de francezul Didier Houssin, a făcut modificări și asupra uneia dintre recomandările referitoare la campania de vaccinare în lume. Aceștia invită comunitatea internaţională să facă demersuri astfel încât 70% din populația tuturor țărilor să fie vaccinată până la începutul lunii iulie 2022. De asemenea, au propus ca vaccinarea împotriva COVID-19 să fie inclusă în serviciile de sănătate de rutină.

Citeste si: Avertismentul dat de Bill Gates: „Este posibil să apară pandemii mult mai grave față de COVID-19”

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si