VIDEO - Cum arată ”mica Austrie” din România: Un colț de rai, uitat și abandonat

Odată cu prima zăpadă zdravănă, să ne-așteptăm la alte ore din viață pierdute, în drum spre munte și la coada pentru teleschi. Alte stațiuni decât cele arhicunoscute există, dar arată ca acum 30 de ani.

Webeditor: Mircea Pop joi 11 noiembrie 2021 , 15:25

Cum arată ”mica Austrie” din România: Un colț de rai, uitat și abandonat

Cum arată ”mica Austrie” din România: Un colț de rai, uitat și abandonat

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Primarii fie au alte priorități, fie nu sunt în stare să facă din zonele cu potențial, unele cu adevărat turistice.

Altfel, fără drumuri bune de străbătut, cei cu spirit de afaceri nu se încumetă să investească.

Pe drumuri șerpuite, care te poartă dincolo de pădure, în Munții Apuseni, se ascunde parcă dinadins ”mica Austrie”- oamenii i-au spus așa, fermecați de frumusețea rezervației naturale situate la 1 400 de metri altitudine. Paradoxal însă "raiul care ne-a fost dat" e pustiu toamna deși în acte e consemnat ca stațiune montană.

”Ce să mai investească că și ce s-a făcut, se strică... Că dacă n-au bani oamenii, nici nu prea vin aici la noi”, spune o localnică.

Stațiunile uitate ale României

Pe coama muntelui, sunt răsfirate 9 sate- cel în care am filmat se cheamă Muntele Băișorii și dă numele stațiunii. Aici, se trăiește simplu și curat, ca natura- chiar dacă sentimentul e unul de abandon.

Citeste si: VIDEO- Primăria Oradea, poleită cu aur, a devenit obiectiv turistic. Imagini impresionante cu una dintre cele mai frumoase clădiri din România

Localnicii nu mai au nicio speranță

Localnicii nu mai au nicio speranță

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

Mulți nimeresc în ”mica Austrie” din întâmplare, ori din auzite. Dovadă că de la începutul anului până acum, doar 1 500 de turiști au trecut pragul centrului info din localitate. Aproape toți vin din județ și caută doar pârtia.

Citeste si: VIDEO| România, destinația preferată a străinilor care NU vor să se vaccineze

Turiștii stau aici doar o zi

Cei mai mulți turiști stau doar o zi, cât să se relaxeze, rar înnoptează în zonă. Cabanele și pensiunile se deschid doar când pârtia e bună de ski. Altfel au lacătul pe ușă. Investitorii refuză să arunce cu banii de teama pierderilor, iar turiștii sunt tot mai puțini.

Cum arată ”mica Austrie” din România: Un colț de rai, uitat și abandonat

Cum arată ”mica Austrie” din România: Un colț de rai, uitat și abandonat

La alt capăt al țării, găsim aceeași poveste. Telescaunul montat cu un milion și jumătate de euro, bani europeni- de primăria Iași- zace nemișcat. Turiștii nu se obosesc să vină până aici pentru că locul pare posomorât și sumbru.

Investiții degeaba

La scurt timp după inaugurare, autoritățile locale au scos telescaunul din funcțiune pentru că înghițea prea mulți bani degeaba. Acum, își doresc să-l vadă din nou funcțional, așa că s-au gândit să îl mute pe pârtia de schi de la marginea orașului, în speranța că acolo va avea mai mult succes.

Citeste si: VIDEO| La munte a venit iarna, însă toată România tremură în acest început de noiembrie extrem de rece

Mutarea telescaunului nu este deloc ieftină. Doar pentru realizarea unui studiu care să arate dacă instalația poate fi mutată sau nu, primăria Iași va plăti 18 mii de euro.

Un loc uitat de lume

Un loc uitat de lume

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si