VIDEO - Primăria Oradea, poleită cu aur, a devenit obiectiv turistic. Imagini impresionante cu una dintre cele mai frumoase clădiri din România

Primăria Oradea a devenit obiectiv turistic! După ce în ultimii ani s-a schimbat radical prin reabilitarea clădirilor istorice şi investiţiile în infrastructură, Oradea impresionează acum prin strălucire. La propriu. Primăria oraşului s-a transformat într-o bijuterie arhitectonică după restaurare.

Webeditor: Mircea Pop joi 11 noiembrie 2021 , 14:10

Primaria poleita cu aur, obiectiv turistic[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Încăperile Primăriei Oradea, poleite cu 250 de metri pătrați de aur, îi transpun pe vizitatori într-o altă epocă. În premieră în România, inclusiv biroul primarului este în circuitul turistic.

La soare te poți uita, la primărie, ba! Palatul administrativ din Oradea seamănă cu cele de la Viena sau Buckingham după ce încăperile au fost placate cu foiță de aur.

Primăria Oradea seamănă cu palatele din Viena

O armată de peste 80 de restauratori, arhitecți, constructori și muncitori calificați au lucrat cu migală pentru ca monumentul istoric să revină la eleganța de acum un secol.

Primăria Oradea,  poleită cu aur

Primăria Oradea, poleită cu aur

[Sursa foto: www.oradea.ro]

Citeste si: VIDEO -Primăria Oradea, buget de investiții mai mare decât în Capitală

”Am descoperit foița originală care s-a curățat, s-a dat jos pentru că nu era într-o stare de conservare bună. În jur de 250 de metri patrați au intrat în tot”, spune sculptorul Alexandru Ciubotariu.

Restaurate și puse în valoare

Mai multe ornamente originale au fost descoperite, restaurate și puse în valoare. Un candelabru de 2,5 tone a fost coborât din tavan cu scripeţi ca să fie placat cu aur. O altă acțiune spectaculoasă a fost montarea acoperişului din cupru şi reamplasarea pe el a unei statui care înfățișează vulturul ocrotitor al oraşului.

Primăria Oradea,  poleită cu aur

Primăria Oradea, poleită cu aur

[Sursa foto: www.oradea.ro]

Citeste si: Ce oraș din România va avea un stadion în valoare de 45 de milioane de euro și sală polivalentă de 27 de milioane de euro

Biroul primarului poate fi vizitat de turiști

Intrarea principală a palatului Primăriei este luminată de vitralii superbe lucrate manual, care ilustrează cele patru steme ale orașului din perioada habsburgică până astăzi.

Turiștii vor avea ocazia să viziteze cu programare inclusiv biroul primarului, o premieră inedită pentru România.

Citeste si: Secretele lui Ilie Bolojan, primarul care a transformat Oradea intr-un obiectiv turistic cu fonduri europene!

Înălțat pe locul unui palat episcopal catolic, edificiul îmbină stilul eclectic cu influențe renascentise. Turiștii străini sunt fascinați de clădirea cu parfum de epocă: 

- Sunt din Statele Unite, din Utah și iubesc Oradea. Este foarte frumos aici.

- Ce îți place când vorbim despre clădiri?

- Foarte multă istorie și arhitectură, plin de culoare.

Primăria Oradea,  poleită cu aur

Primăria Oradea, poleită cu aur

[Sursa foto: www.oradea.ro]

Accesul turiștilor în Primăria Oradea este gratuit

Turnul cu orologiu de unde pompierii supravegheau odinioară orașul de incendii a fost de asemenea reabilitat. După ce urcă 250 de trepte, turiștii pot să admire de la o înălțime de 50 de metri panorama superbă asupra centrului istoric. Lucrările de restaurare au durat aproximativ doi ani și au costat 15 milioane de lei, bani de la bugetul local. Accesul turiștilor în palatul primăriei este gratuit.

Citeste si: Turiștii români, polonezi și ucraineni sunt prea săraci pentru litoralul bulgăresc


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si