Răspunsul Bisericii Ortodoxe Române despre obligativitatea certificatului verde. IPS Teodosie susține că este un abuz

Autoritățile române iau în calcul introducerea certificatului verde obligatoriu, însă Biserica Ortodoxă susține că accesul nu poate fi restricționat în spații ce oferă servicii sau produse vitale.

Author: Madalina Grigore joi 02 decembrie 2021 , 18:43

IPS Teodosie

IPS Teodosie susține că introducerea certificatului verde obligatoriu la intrarea în lăcașele de cult este un abuz.

[Sursa foto: Google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informații să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate.

Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Citeste si: Credincioşii eleni, obligaţi să prezinte un test COVID negativ pentru a putea participa la slujbe

Fără certificat verde în biserică

Reprezentantul bisericii probleme, nu poate fi accesat la toate rațiunile practice, nu numai moral: „Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplare măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci toate ele. se vor îngriji responsabili ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală”.

Citeste si: VIDEO| Un tânăr din Bacău care și-a dorit să facă bani rapid s-a deghizat în măicuță și a început să cerșească. Cum l-au prins polițiștii

Vasile Bănescu susține că membrii bisericii care nu respectă măsurile de protecție și incită credincioșii la discreditarea unui act medical nu societății bisericii și se autodiscreditează moral în fața societății. 

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

„Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statutul trebuie să ia înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricția libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, a adăugat Vasile Bănescu.

Citeste si: Vaccinații sunt interziși la slujbe. Doi preoți din Botoșani ar fi alungat din lăcașul de cult persoanele vaccinate

IPS Teodosie, despre certificatul verde în biserici

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie a avut o primă reacție după ce autoritățile au anunțat că doresc să introducă certificatul verde obligatoriu chiar și în biserică. 

„Este cu totul nepotrivit pentru că se amestecă lucrurile atât de mult. Certificatul verde este dat politico-administrativ, emis de stat, care nua re dreptul să se amestece în autonomia bisericii. A-l condiţiona pe Dumnezeu de un astfel de act înseamnă a aşeza certificatul deasupra lui Dumnezeu. Când un stat vrea să stăpânească cerul lui Dumnezeu e semnul limpede că începe statul totalitar. Daţi cezarului ce-i al cezarului şi lui Dumnezeu ceea ce-i sunt ale lui Dumnezeu.

Biserica este a lui Dumnezeu, îl are cap pe Iisus Hristos, nu un prim-ministru, nu un preşedinte. Grija faţă de suflet de a cărui stare se ocupă tainicele biserici nu poate fi condiţionată de un act administrativ al unei entităţi vremelnice. (...)Poziţia Bisericii a fiost exprimată clar de părintele Patriarh. Este o opţiune a fiecărei persoane, în colaborare cu medicul, nu biserica hotărăşte dacă s-a vaccinat cineva sau nu s-a vaccinat", a spus IPS Teodosie.

Citeste si: “Era nehotărâtă.” Gheorghe Turda, declarații despre relația eșuată cu Elena Merișoreanu- kfetele.ro

Citeste si: Un purtător de cuvânt de la Graceland face primele dezvăluiri despre intențiile Lisei Marie Presley în legătură cu averea ei- radioimpuls.ro

Citeste si: Maraton de vaccinare anti-Covid, organizat de MApN, de Ziua Naţională a României

Ce ar face IPS Teodosie dacă certificatul verde devine obligatoriu în biserici

„Eu îi voi primi pe toţi, pe cei care vin la mine nu îi voi da afară, spune Mântuitorul. Şi El este cel care conduce Biserica. Este un abuz în treburile bisericii. Nu trebuie să împărţim lumea în vaccinaţi şi nevaccinaţi. Statul are datoria să unească, nu să dezbine”, a mai adăugat IPS Teodosie.

Citeste si: "Primele măsuri le vom vedea săptămâna viitoare". Ce spune noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, despre pregătirea valului 5 și despre restricțiile de Sărbători

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si