Agenţia de rating Moody's a menţinut ratingul de ţară al României. Anunţul făcut de Florin Cîţu

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, miercuri seară, la începutul şedinţei de Guvern, că Agenţia de rating Moody's - prima dintre agenţiile de profil care a finalizat raportul pentru România - a menţinut ratingul ţării noastre, apreciind decizia Guvernului de la Bucureşti de a nu majora cu 40 de procente valoarea punctului de pensie. Florin Cîţu mai afirmă că încasările la buget pentru trimestrul al treilea al anului în curs sunt mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Author: Andreea Stoica miercuri 28 octombrie 2020 , 21:22

Florin Cîţu
Florin Cîţu
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”În această perioadă, toate cele trei agenţii de rating – Moody's, Fitch şi Standard&Poor's – fac evaluarea ratingului de ţară pentru România. Prima dintre cele trei a fost Moody's care a menţinut ratingul de ţară pentru România.

În raportul de evaluare se spune foarte clar că în acest an Guvernul a reuşit să câştige încrederea, atât a pieţelor financiare, cât şi a instituţiilor de rating, prin măsurile pe care le-a luat. A fost o discuţie despre ce se întâmplă cu punctul de pensie şi au apreciat decizia luată de acest guvern dar, cel mai important, în finalul raportului se spune foarte clar că menţinerea ratingului de ţară în viitor depinde foarte mult de continuitatea acestor politici responsabile implementate de Guvern în anul 2020. Urmează agenţia de ratig Fitch şi după aceea S&P”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, miercuri seară, în debutul şedinţei de Guvern.

Citeste si: Veste bună pentru români din partea Ministrului de Finanțe Florin Cîțu

În acest context, premierul Ludovic Orban a solicitat ministrului Finanţelor să pună la dispoziţia agenţiilor de rating toate informaţiile pe care acestea le solicită ”pentru a-i convinge că suntem serioşi că pot să ne menţină ratingul”.

Florin Cîţu - ministrul Finanţelor Publice
Florin Cîţu - ministrul Finanţelor Publice

Încasările la buget pentru al treilea trimestru al anului 2020 sunt mai mari

Totodată, Florin Cîţu a anunţat şi că încasările la buget pentru al treilea trimestru al anului 2020 sunt mai mari decât în perioada similară a anului 2019, deşi executivul a renunţat la unele taxe fără a majora altele.

Citeste si: Guvernul anunță scutiri de impozite și eșalonări ale datoriilor la bugetul de stat (VIDEO)

”Sunt două luni consecutive, august şi septembrie în care încasările la bugetul României au fost mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Să ştiţi că evoluţia deficitului bugetar este în estimările pe care le-am avut, dar ceea ce este foarte important, anul acesta, jumătate din deficitul bugetar după 9 luni de zile este legat direct de măsurile pe care le-am luat pentru a susţine economia în această perioadă de criză. Sunt aproape 16 miliarde de lei care au rămas la companii. Şi luna octombrie- nu avem datele finale – dar şi luna octombrie arată o încasare mai bună a veniturilor, faţă de octombrie anul trecut, ar fi a treia lună consecutivă cu venituri mai mari decât în 2019, asta în condiţiile în care am redus taxele anul acesta, am eliminat toate taxele introduse de guvernul trecut – supraimpozitarea contractelor part time, supraacciza şi ordonanţa 114- şi tot în aceste condiţii am reuşit să avem încasări mai bune. Ceea ce înseamnă că măsurile pe care le-am luat au avut un efect benefic în economie”, a adăugat Florin Cîţu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si