Război politic total pe legea izolării și carantinei. Guvernul răspunde după atacul PSD

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că partidul pe care îl conduce nu va vota legea în Senat până când premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu se vor prezenta pentru a lămuri „toate aspectele în discuție”. În replică, Guvernul Orban transmite că niciun membru al Executivului nu a fost invitat la dezbaterile din Parlament.

R.I., luni 13 iulie 2020 , 16:13

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Guvernul precizează, într-un comunicat de presă, că nici premierul Ludovic Orban şi nici miniştrii din Cabinet nu au primit vreo invitaţie la dezbaterile parlamentare pe marginea legii privind carantina şi izolarea, dar au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului "ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial".

Citeste si: Amenințarea valului 2 al pandemiei Covid-19 ''este reală'' și ar putea veni înainte de toamnă

"Având în vedere afirmaţiile false făcute în spaţiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban şi nici miniştrilor din Cabinet invitaţia de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care priveşte carantina şi izolarea. Menţionăm faptul că, atât premierul, cât şi miniştrii Sănătăţii şi Justiţiei au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial", se arată într-o informare transmisă luni de Executiv.

Citeste si: Starea de urgență, prelungită încă o lună!

Șeful PSD: Nu se va vota legea în Senat

„Nu a venit nici un om politic din PNL să susțină această lege. Raed Arafat nu e membru de partid. Pur și simplu el a venit și ne-a prezentat punctul de vedere ca specialist. Legea, cum a fost înaintată de guvern, nu a avut avizul Ministerul Justiției. Ea trebuie să aibă acest aviz. Nu se va vota legea în Senat până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuție. Am vorbit cu colegii mei în CEX. Am o dezamăgire personală față de președintele Iohannis. M-aș fi așteptat să cheme toate partidele din Parlament și să fi avut o discuție aplicată. Această sustragere din spațiul public a președintelui și premierului e nepermisă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citeste si: Ce se va întâmpla cu anul școlar care va începe în toamnă

Social-democrații au refuzat săptămâna trecută să treacă prin Parlament proiectul de lege, acuzând „orori judiciare”, potrivit președintelui interimar PSD, Marcel Ciolacu. Proiectul de lege a trecut inițial de Camera Deputaților, cu amendamentele depuse de PSD, dar proiectul a fost blocat în Senat.

USR: "PSD se joacă cu sănătatea românilor" 

Uniunea Salvaţi România cere PSD să nu blocheze adoptarea legii carantinei şi izolării şi ''să nu se mai joace'' cu sănătatea românilor. USR condamnă modul cinic în care PSD joacă politic atât de importantul subiect al sănătăţii românilor şi cere social-democraţilor să nu blocheze dezbaterea şi adoptarea legii carantinei şi izolării, în condiţiile în care autorităţile nu au instrumentele necesare pentru a gestiona pandemia şi numărul persoanelor bolnave de COVID-19 creşte alarmant de la o zi la alta, transmite luni un comunicat al formaţiunii.

"PSD se joacă cu sănătatea românilor. Legea carantinei este necesară şi trebuie adoptată de urgenţă. Da, este adevărat că proiectul a venit cu întârziere de la Guvern, o nouă bâlbă dintr-un lung şir care poate fi imputat actualului Executiv. Dar PSD şi aliaţii săi trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să nu transforme o situaţie proastă într-o catastrofă sanitară doar pentru că vin două rânduri de alegeri şi pentru că îşi fac calcule cinice pe spatele românilor. Toate partidele trebuie să înţeleagă că nu pot să-şi vadă propriul interes în timp ce ţara traversează o criză. Ne confruntăm cu cea mai gravă criză sanitară din timpul vieţii noastre, iar vechile partide politice trebuie să abandoneze jocul practicat în ultimii 30 de ani", a declarat Dan Barna, preşedintele USR, conform sursei citate.

USR menţionează că tergiversarea adoptării acestei legi este inexplicabilă, având în vedere că autorităţile sunt lipsite de un instrument indispensabil în gestionarea pandemiei de COVID-19.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si