Recensamântul populaţiei 2022: Cât durează completarea formularului?
Recensamântul populaţiei 2022. Iată în cât timp poți să completezi, de fapt, formularul online pentru autorecenzare!
Recensamântul populaţiei 2022. Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început din data de 14 martie. Astfel, timp de două luni, românii pot completa online, formularul oficial pentru recensământ 2022.
Durata completării formularului de recensământ depinde de numărul persoanelor din gospodărie, profesia şi de numărul proprietăţilor deţinute. În general, autorităţile estimează că chestionarul va putea fi completat în 5- 15 minute.
Platforma destinată recensământului va fi funcțională în perioada 14 martie- 15 mai 2022.
O singură persoană poate să completeze datele, se înregistrează ca persoană de referință sau cap de familie (gospodărie), iar apoi adaugă și celelalte persoane din familie. În funcție de persoanele care au fost menționate și completate în partea de pre-înregistrare, sistemul informatic va genera un link cu formularul destinat fiecărei persoane declarate.
Citeste si: Recensământ 2022: Greşeala pe care cei mai mulţi români o fac când completează formularul
Totodată, chestionarele vor fi particularizate în cazul persoanelor căsătorite sau necăsătorite, absolvenților de facultate sau de liceu, pe categorii de vârstă, angajaților sau pensionarior.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Persoanele care participă la prima etapă a recensământului 2022 și vor să completeze online chestionarul trebuie să acceseze mai întâi www.recensamantromania.ro , după care accesați linkul „Platforma auto-recenzare”. Ulterior, persoana trebuie să completeze formularul de pre-înregistrare pentru sine și pentru membrii gospodăriei din care face parte. Dacă sunt menționate și adresele de e-mail ale celor din familie, fiecare va primi un link către chestionarul individual de recensământ.
Pentru a putea face acest lucru vor avea nevoie de o conexiune la internet și de o adresă de mail.Odată accesat link-ul, românii trebuie să completeze un formular de preînregistrare, introducând CNP-ul. Apoi, pe adresa de email va fi trimis chestionarul pentru autorecenzare.
Citeste si: Zi liberă Recensământ 2022: Cum se acordă şi cine beneficiază de liberul pentru autorecenzare?
Formularul de preînregistrare poate fi completat de o singură persoană din familie, atât pentru ea, cât și pentru restul membrilor familiei, pe care îi va trece în formular. Ulterior, la adresele de email indicate vor primi chestionarul individual. Pentru ca autorecenzarea să fie completă, la finalul chestionarului, persoana care îl completează trebuie să apese butonul „Finalizare”.
Specialiștii au explicat autorecenzarea online în trei pași, pentru a nu părea un proces dificil:
Exista două tipuri de formulare pentru recensământ 2022: cel „lung” pe care îl va primi capul familiei, chestionar în care vor exista informații despre locuință, condițiile de locuire (anul construcției, materialele din care este construită locuința) și un formular „scurt” pe care îl vor completa celelalte persoane, în care vor fi solicitate datele lor, nu și cele ale locuinței așa cum există în formularul mai mare.
Chestionarul trebuie completat de orice persoană care are reședința în România, indiferent de cetățenie. Astfel, se pot autorecenza inclusiv cei care trăiesc în România de cel puțin 12 luni.
Dacă atunci când completați chestionarul pentru recensământ 2022 se ivesc situaţii care vă obligă să vă întrerupeţi, puteţi relua oricând completarea din punctul în care v-aţi întrerupt, dar pentru aceasta trebuie să aveți grijă să nu apăsați butonul Finalizat. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să accesaţi chestionarul de recensământ din emailul primit după preînregistrare.
Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro
Citeste si: VIDEO- Recensământ 2022. Iată ce trebuie să faci pentru autorecenzarea online
"În momentul în care se face click pe butonul de transmitere a formularului are loc criptarea automată și codul de 13 cifre se transforma într-un cod de 40 de cifre care reprezintă un identificator statistic, utilizat exclusiv în scopuri stastistice", a declarat Silvia Pisică, coordonator Recensământ, INS.
Mai mult, nu trebuie să depăşiţi ziua de 15 mai 2022, dată la care se încheie autorecenzarea.
Pe de altă parte, persoanele care se autorecenzează online vor fi răsplătite cu o zi liberă plătită. Însă, cine refuză să participe la recensământ riscă sancțiuni. Amenzile date pleacă de la 5.000 de lei.