Recomandările Ministerului Sănătății persoanelor care vor să se vaccineze anti-COVID-19

Ministerul Sănătăţii prezintă, pe pagina de Facebook, mai multe recomandări pentru perioada dinainte şi de după vaccinarea COVID-19, arătând că se poate mânca şi bea apă înainte de prezentarea la vaccinare. Însă, persoanelor care vor să se vaccineze le este indicată evitarea consumului de băuturi alcoolice, dar "dacă se întâmplă să beţi 1-3 unităţi de alcool, este bine să nu amânaţi şi să mergeţi să vă vaccinaţi", arată reprezentanţii MS.

Alina Raducu, joi 11 februarie 2021 , 20:31

Recomandările Ministerului Sănătății persoanelor care vor să se vaccineze anti-COVID-19
Recomandările Ministerului Sănătății persoanelor care vor să se vaccineze anti-COVID-19
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De asemenea, aceştia mai spus că nu recomandată administrarea de paracetamol sau ibuprofen pentru a preveni eventualele efecte adverse.

Ce recomandă Ministerul Sănătății înainte și după vaccinarea anti-COVID-19?

Conform Ministerului Sănătăţii, înainte de vaccinarea contra COVID-19 se poate mânca şi bea apă.

"Se recomandă să evitaţi consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantităţi mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare. Deşi nu există studii care să arate cum alcoolul interacţionează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbeşte sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să beţi 1-3 unităţi de alcool, este bine să nu amânaţi şi să mergeţi să vă vaccinaţi conform programării", se arată în postarea de pe pagina de Facebook a MS.

O unitate de alcool conţine între 8 şi 13 grame de alcool pur.

Alte sfaturi se referă la un odihna în noaptea dinaintea vaccinării, întrucât "un somn odihnitor şi liniştit ajută sistemul imunitar".

"Nu este recomandat să luaţi paracetamol sau ibuprofen înainte de vaccinare pentru prevenirea eventualelor efecte adverse ale vaccinului. Pacienţii care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli pre-existente nu trebuie să întrerupă tratamentul înainte de vaccinare", se mai arată în postare.

Recomandările Ministerului Sănătății persoanelor care vor să se vaccineze anti-COVID-19
Recomandările Ministerului Sănătății persoanelor care vor să se vaccineze anti-COVID-19

Citeste si: A doua tranşă de vaccin anti-COVID AstraZeneca a ajuns în ţară

Ce este indicat să faci după vaccinarea împotriva virusului SARS Cov 2?

"Puteţi să mâncaţi şi să beţi apă după ce v-aţi vaccinat. Deşi nu este contraindicat, pentru o eficienţă cât mai mare a vaccinului, se recomandă să evitaţi consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantităţi excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare", arată reprezentanţii MS.

În cazul în care pe o persoană o doare braţul în care i s-a administrat vaccinul, i se recomandă să aplice un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciţii cu braţul ajută la ameliorarea durerii.

" Dacă aveţi stare febrilă, beţi multe lichide. Puteţi lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariţie a unei stări febrile şi/ sau dureri de cap.

Contactaţi doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile", adaugă sursa citată.

Conform MS, persoana vaccinată se poate întoarce apoi la lucru, dacă se simte bine.

"Da, după vaccinare vă puteţi întoarce la lucru atâta timp cât vă simţiţi bine. Dacă vă doare tare braţul în care vi s-a făcut injecţia, puteţi întâmpina dificultăţi în ridicarea obiectelor grele.

Dacă vă simţiţi foarte obosit, este recomandat să evitaţi să conduceţi. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului", mai arată reprezentanţii MS.

Citeste si: VIDEO- Record de programări la imunizarea cu vaccinul produs de Astrazeneca


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Mărțișoarele și florile, interzise  în școli anul acesta! Anuntul facut de Ministerul... Mărțișoarele și florile, interzise în școli anul acesta! Anuntul facut de Ministerul Educatiei!
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Câți bani a ajuns să câștige Zanni, lunar, din Youtube, de când este concurent la... Câți bani a ajuns să câștige Zanni, lunar, din Youtube, de când este concurent la Survivor România? Suma uriașă pe care o va găsi în conturi
monitorulcj.ro
46,5% dintre studenți, hărțuiți sexual de profesori. Ce propuneri le fac pentru note de... 46,5% dintre studenți, hărțuiți sexual de profesori. Ce propuneri le fac pentru note de trecere?
infoactual.ro
De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre! De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre!
infoactual.ro
Anasonul cu efecte miraculoase. Descoperiri incredibile ale medicului Ovidiu Bojor Anasonul cu efecte miraculoase. Descoperiri incredibile ale medicului Ovidiu Bojor
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si