Repetarea anului școlar 2020. Ministrul Educației, noi informații privind înghețarea anului școlar

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Monica Anisie, ministrul Educației, a făcut noi declarații privind anul școlar. Ce urmează?

A.M.S., miercuri 25 martie 2020 , 07:43

Repetarea anului scolar 2020 - inghetarea anului scolar 2020
Repetarea anului scolar 2020 - inghetarea anului scolar 2020
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Când se întorc copiii la școală și cum se va încheia anul școlar în curs? Este întrebarea care îi macină elevi, studenți, dar și pe părinți.

Întrebată despre posibilitatea ca această vacanță forțată a elevilor și studenților, determinată de epidemia de coronavirus, să se prelungească după sărbătorile de Paște, ministrul educației, Monica Anisie, a declarat marți seara la Digi24 că nu va ezita să solicite acest lucru, dacă în felul acesta copiii vor fi mai feriți de pericolul îmbolnăvirii.

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Ce spune ministrul Educației

„Suntem încă sub incidența decretului prin care toate cursurile, inclusiv cele din mediul universitar, sunt suspendate. Dacă este necesar, probabil că se va prelungi (decretul pentru starea de urgență- n.r.), dar la momentul acesta, nu putem să spunem în mod clar. Trebuie să privim lucrurile în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România. Cred că în aceste momente este foarte important pentru noi toți să ne știm copiii în siguranță și sănătoși”, a spus Monica Anisie.

Citeste si: Anisie: Nu luăm în calcul sub nicio formă îngheţarea anului şcolar sau să amânăm examenele naţionale cu un an

Repetarea anului scolar 2020 - inghetarea anului scolar 2020
Repetarea anului scolar 2020 - inghetarea anului scolar 2020

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Întrebată dacă în acest moment crede că după Paște va fi prelungită vacanța, ministrul educației a răspuns ferm: „Dacă este vorba despre siguranța și sănătatea copiilor, voi fi prima care voi solicita ca această situație să se prelungească, pentru a nu-i pune în niciun moment în pericol pe copii și pe studenți”.

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. ”La acest moment” nu este luat în calcul acest scenariu

În ceea ce privește controversa stârnită de ideea înghețării anului școlar, ministrul educației a repetat că „la acest moment” nu este luat în calcul acest scenariu, dar a sugerat că o eventuală decizie ar putea fi luată prin armonizare cu alte decizii la nivel european.

„Încă o dată, îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că la acest moment NU luăm în calcul înghețarea anului școlar. E adevărat că specialiștii Ministerului Educației lucrează la mai multe scenarii. Privim cu foarte mare atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene, pentru că de fapt, cu toții ne confruntăm cu o astfel de situație grea”- a declarat Monica Anisie.

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Examenele finale

„În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat sau studenții care trebuie să-și susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta în foarte scurt timp, după o analiză atentă și riguroasă, variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență”- a promis Monica Anisie.

Citeste si: Toate școlile din România sunt închise. Cât mai au elevii de stat acasă?

Repetarea anului scolar 2020 - inghetarea anului scolar 2020
Repetarea anului scolar 2020 - inghetarea anului scolar 2020

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Starea de urgență a fost decretată la 16 martie 2020, pentru o perioadă de 30 de zile, care se poate însă prelungi.

„Toate scenariile pe care specialiștii din cadrul Ministerului le realizează vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali, atât reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatele, dar și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor. Decizia va fi luată de comun acord și o vom comunica public”, a insistat Monica Anisie.

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Ce fac elevii fără acces la tehnologie?

Pe de altă parte, 500.000 de copii din România nu au acces la niciun fel de mijloc electronic de comunicare, iar în condițiile suspendării cursurilor pe o perioadă și mai mare, ei nu vor avea acces la niciun fel de informație nouă.

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. „Nu trebuie să negăm această realitate. Ani de-a rândul nu s-au luat măsuri pentru ca școala de la sat să fie aceeași cu cea de la oraș. Perioada aceasta pe care o traversăm o vedem ca pe o perioadă în care solidaritatea pentru binele tuturor și în mod deosebit pentru sănătate trebuie să fie liantul din societate. Luni am avut o întâlnire de lucru cu organizațiile nonguvernamentale și investitori privați care au venit alături de Ministerul Educației pentru a găsi cele mai bune soluții pentru acești copii care nu au acces la tehnologie și internet. Trebuie să ne preocupăm și să ne îndreptăm atenția și spre acești copii și niciodată nu-i voi lăsa în situația în care să nu aibă acces la educație”, a promis ministrul.

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Consiliere psihologică pentru elevi, părinți și cadre didactice

Monica Anisie a mai spus că se gândește și la sănătatea emoțională a copiilor, în aceste vremuri fără precedent, pe care nici părinții lor nu le-au mai trăit. „Suntem conștienți că pot apărea dezechilibre emoționale atât la copii, cât și la adulți”, a spus Anisie.

Citeste si: Se îngheață sau nu anul școlar 2020? Anunțul făcut de ministrul Educației

Repetarea anului scolar 2020 - inghetarea anului scolar 2020
Repetarea anului scolar 2020 - inghetarea anului scolar 2020

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Ministerul Educației a realizat un parteneriat, un proiect intitulat „Ambasador pentru comunitate”, care instituie prima linie de consiliere psihologică gratuită pentru cadrele didactice, părinți și elevi.

Inspectoratele școlare au comunicat tuturor unităților de învățământ, iar acestea către elevi să ia legătura cu psihologul care s-a pus la dispoziție, prin această rețea, pentru consiliere psihologică.

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Închiderea școlilor

De teama răspândirii coronavirusului, autoritățile au dispus închiderea unităților de învățământ din preuniversitar la 11 martie.

Inițial, măsura a fost luată până la 22 martie, dar odată decretată starea de urgență, la 16 martie, ministrul educației a anunțat că școlile se mențin închise pe toată durata stării de urgență, adică cel puțin încă o lună, până pe 16 aprilie, când copiii ar fi oricum în vacanța de Paște.

Citeste si: Ministrul Educației: Școlile rămân închise până după Paște

Vacanța s-ar încheia la 22 aprilie, când elevii ar trebui să revină la cursuri. Asta, dacă starea de urgență nu va fi prelungită.

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Însă până să fie instituită suspendarea cursurilor la nivel național, mii de elevi din toată țara pierduseră deja din materie. Pentru că până la coronavirus, și gripa sezonieră a suspendat parțial ori chiar a închis sute de grădinițe și școli.

Nu e de mirare că părinții au început să se întrebe cum vor recupera cei mici materia, dacă vor fi modificate datele examenelor naționale și chiar dacă anul școlar va fi înghețat.

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Este online-ul o soluție? Nu pentru toți copiii

E adevărat că imediat după ce copiii au fost trimiși în „vacanță forțată”, pe internet au apărut diverse platforme de învățare și testare online, o inițiativă aplaudată de Ministerul Educației. Acum, pentru mulți copii, în special din mediul urban, spațiul virtual este principala sursă de pregătire școlară.

Citeste si: Ministrul Educației: Pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, vor fi cursuri online de luni

În același timp însă, 500.000 de elevi din mediul rural, din cei aproape 3 milioane de elevi ai țării, nu au acces la internet, deci nici la predarea ultramodernă. Unii nu au acces nici măcar la televizor, la postul național de televiziune, unde Ministerul Educației pune la dispoziție cursuri înregistrate de profesori voluntari.

Controversa înghețării anului școlar

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Săptămâna trecută, ministrul educației anunța că anul școlar nu va fi înghețat sub nicio formă și că specialiștii lucrează la mai multe scenarii pentru ca elevii și studenții să aibă cât mai puțin de suferit. La mai puțin de o săptămână de la declarația ministrului Educației, vicepremierul Raluca Turcan înainta în spațiul public și ipoteza înghețării anului școlar, alături de alte două scenarii puțin mai optimiste. O declarație considerată „iresponsabilă” și „alarmistă” de către Federația de Părinți București-Ilfov și de mai multe sindicate din Educație.

Pentru a liniști spiritele, Monica Anisie a revenit cu asigurări: nici în România, nici în alt stat al UE deocamdată nu se pune problema repetării anului școlar.

Repetarea anului scolar 2020 - inghetarea anului scolar 2020
Repetarea anului scolar 2020 - inghetarea anului scolar 2020

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Modele de subiecte de evaluare națională și bac, așteptate săptămâna viitoare

Mai mult, pe site-ul Ministerului Educației ar putea fi publicate săptămâna viitoare modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Variantele de teste sunt elaborate ținând cont doar de materia predată în școală până în luna martie, adică până în momentul în care au fost suspendate cursurile, ceea ce înseamnă 80% din programa prevăzută pentru anul școlar 2019-2020.

Citeste si: Ce se va întâmpla cu școala și cu examenele! Scenariile Ministerului Educației în epidemia de coronavirus

Situația în învățământul universitar

Unele facultăți și-au închis porțile încă din 9 martie, iar în cămine bate vântul pentru că studenții s-au întors în orașele de domiciliu.

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Cât privește soarta anului universitar, președintele Consiliului Național al Rectorilor a declarat recent că cel mai pesimist scenariu ar fi cel în care examenele naționale ar fi susținute la finalul lunii august, chiar mijlocul lunii septembrie. Ar însemna o premieră în sistemul de educație românesc: BAC-ul să fie susținut într-o singură sesiune.

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Ce ar vrea părinții

În așteptarea unor declarații oficiale, părinții își fac propriile sondaje. Ele arată în felul următor: în timp ce 70% dintre părinți cred că susținerea online a examenelor și refacerea materiei este cea mai bună soluție pentru finalizarea anului școlar în curs, 16% cred că sacrificarea vacanței de vară ar fi o soluție, iar 7,2% ar accepta și repetarea clasei pentru copiii lor.

Citeste si: Coronavirus. Vârful epidemiei de coronavirus s-ar putea înregistra în aprilie

Repetarea anului școlar 2020. Înghețarea anului școlar 2020. Sondajul apare pe un grup de părinți activ pe o rețea socială și a fost realizat pe un eșantion de 594 de persoane.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Sebastian Chitosca, reactie nervoasa fara precedent! "S-a aruncat pe jos! Ce e... Sebastian Chitosca, reactie nervoasa fara precedent! "S-a aruncat pe jos! Ce e teatrul asta?" Faimosul sare sa-l bata pe Albert Oprea, dupa pierderea unui punct in jocul de recompensa!
spotmedia.ro
România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice) România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice)
spotmedia.ro
Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr.... Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
b1.ro
S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai... S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai mare urs din România
infoactual.ro
Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina! Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina!
infoactual.ro
Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si