Restaurantele se redeschid. Care vor fi condițiile. Restricția care îi va nemulțumi pe mulți patroni

Restaurantele se redeschid de la 1 septembrie, a anunțat premierul Orban, dar vor fi aplicate restricții: distanțarea fizică și unele mese lăsate libere.

Petru Luca, joi 27 august 2020 , 14:34

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Restaurantele se redeschid de la 1 septembrie, a anunțat premierul Orban, dar vor fi aplicate restricții: distanțarea fizică, unele mese lăsate libere, iar cei care intră în restaurant trebuie să poarte mască de protecție, anunță Mediafax. 

”Vom ţine cont şi de punctul lor de vedere (n.r. reprezentanții HoReCa), astfel încât să luăm o decizie care, pe de-o parte, să permită reluarea unor activităţi importante din viaţa culturală, reluarea activităţilor economice în spaţii închise de tip restaurant, dar, pe de altă parte, să şi reducem la maxim riscul de răspândire a virusului”, a explicat Ludovic Orban.

Citeste si: Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a fost amânată

Reprezentaţii HoReCa au cerut ieri Guvernului redeschiderea restaurantelor de 1 septembrie. Printre regulile cerute chiar de patronii de restaurante odată cu redeschiderea din toamnă se numără: purtarea măştii, distanţa dintre mese şi fără aer condiţionat. La ieşirea de la întâlnirea cu membrii Guvernului şi Departamentului pentru Situaţii De Urgenţă, antreprenorul Dragoş Petrescu, preşedinte al patronatului din industria ospitalităţii HORA, a declarat:

"Noi am solicitat azi premierului să deschidem la 1 septembrie, nu mai aşteptăm niciun număr. La nivel naţional este important să deschidem de la 1 septembrie, avem 400.000 de angajaţi cu slujbele în pericol. Nu se pune problema să mai aşteptăm. Evident, vor fi excepţii punctuale acolo unde nivelul epidemiologic nu este ţinut sub control, iar aceste puncte specifice vor evolua în decursul următoarelor luni, în funcţie de statusul infectărilor.

Vom vedea care dintre propunerile noastre vor fi acceptate în realizarea regulamentului.

  • Vor fi restricţii de distanţare socială, noi am propus să folosim o masă, iar una să rămână liberă. Restaurantele vor funcţiona la o capacitate de maximum 50% în interior.
  • Purtarea măştii şi condiţiile de dezinfectare sunt condiţii stricte
  • Am mai solicitat Ministerului Sănătăţii să avem acele impuneri ale legii în activitatea HoReCa, cu respectarea normelor şi cu penalizări, care să meargă până la suspendarea activităţii pentru cei care nu respecta acele reguli.

Se va respecta purtarea măştii la fel ca la restaurantele din alte ţări europene. In orice ţară din UE restaurantele sunt deschise şi se intră cu mască. Orice spaţiu închis înseamnă masca pe figură până ce te aşezi la masă. Când te ridici de la masă şi vrei să te duci afară sau la toalete va trebui să porţi masca şi este o normalitate.

Industria HoReCa îşi doreşte să funcţioneze sub restricţii pentru că nu vrem să punem în pericol sănătatea clienţilor

  • Am solicitat să fie 6 persoane la o masă, dar că vor fi 4 sau 6 important este să se ştie că e un număr limitat.
  • Vor fi şi restricţii de timp, dar care să fie relaxate în funcţie de rezultatele epidemiologice.
  • În prima lună restaurantele vor funcţiona fără aer condiţionat.

Premierul a promis public data de 1 septembrie. Nu am plecat cu o garanţie", a declarat Dragoş Petrescu.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si