Ce restricții introduce Guvernul Orban de la 1 august. Modificare de ultima oră (VIDEO)

Guvernul Orban s-a reunit într- o nouă ședință de guvern, miercuri seara, pentru a decide ce restricții suplimentare vor fi introduse începând cu 1 august, în condițiile creșterii alarmante a numărului de noi infectări cu coronavirus. România a ajuns pe primul loc în Europa în privința ratei de decese la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Vezi mai jos VIDEO cu declarațiile premierului Orban de la începutul ședinței de guvern.

R.I., miercuri 29 iulie 2020 , 20:26

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Masca de protecție în aer liber, decisă la nivel local

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean/ al Municipiului București pentru situații de urgență, se spune în Hotărârea de Guvern.

Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.

Citeste si: Țara care a declarat „stare de calamitate” din cauza pandemiei

Guvernul a făcut un pas înapoi

Guvernul modificat o parte dintre măsurile adoptate marți seara pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, după ce a fost criticat pentru discriminarea cuplurilor necăsătorite care merg la plajă și pentru interzicerea dansului în localurile publice. Surse guvernamentale citate de Digi24.ro au precizat că una dintre modificările de ultima oră asumate de Executiv va fi aceea de a permite în continuare dansul la terase.

Terasele se vor închide la ora 23.00,

iar operatorii economici vor avea obligația să ia masuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune ”și a oricăror activități care presupun interactiunea fizică între clienți”. În hotărârea adoptată marți seara de CNSU, se preciza și interdicția dansului, dar Guvernul a revenit asupra acestui aspect.

Citeste si: VIDEO| Cum se distanțează românii pe plajele din România

Cine va fi obligat să păstreze distanța la plajă

În privința măsurilor pe care le vor aplica la plajă, cei din Guvern vor elimina cuvântul „soți” din textul hotărârii, și vor introduce o nouă formulare: Este obligatorie distanța de 2 metri între oricare două persoane cu excepția membrilor aceleiași familii și adulților care însoțesc copii.

Citeste si: VIDEO -  Mărturia cutremurătoare a mamei copilului ucis de propriul tată: ”Simt o bucurie că trăiește și toată viața o să aibă fapta în fața lui”

Măsura care stabilea că pe plaja trebuie să existe o distanță de 2

metri între persoane/șezlonguri, excepție făcând soții și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici), nu se mai regăsește în Hotărârea de Guvern cu noile restricții, după ce a stârnit numeroase critici în spațiul public. De asemenea, cluburile sau terasele trebuie să respecte orarul stabilit de CNSU sau de comitetele județene pentru situații de urgență.

Ce spune premierul Orban despre închiderea teraselor la ora 23.00 

Premierul Ludovic Orban a declarat, după o ceremonie dedicată Zilei Imnului Naţional, că în şedinţa de miercuri seara se vor analiza măsurile care se vor aplica local sau la nivel naţional. Mai precis, dacă noile restricții vor fi impuse în anumite zone, precum pe litoral sau în București. Este vorba despre închiderea teraselor şi a cluburilor de la ora 23.00, precum și de purtarea măştii în spaţiile deschise, când este aglomerație.

Citeste si: Un ministru din Bosnia a murit după ce a contractat Covid-19

„După ora 23.00, anumite activităţi unde, de regulă, există riscul de transmitere a virusului, vor fi închise. Ceea ce analizăm este dacă o aplicăm la nivelul întregii ţări sau numai la nivelul zonelor, de exemplu, la mare, în Bucureşti, în judeţe unde există un risc de răspândire mai largă”, a spus el. Şeful Executivului a arătat că încă se analizează aceste măsuri. 

Măsuri și pentru stațiile de autobuz

Premierul a mai spus că se discută şi limitarea numărului de persoane care pot fi servite la masă, la terase şi obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber, în zone unde nu se poate respecta distanţa fizică, precum la târguri, în pieţe sau pe faleze. „Am primit de la prefectul de Galaţi, pe faleză este furnicar”, a spus Orban. El a dat şi exemplul staţiilor de aşteptare pentru mijloacele de transport în comun, unde, de asemenea, se poate produce aglomeraţie.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimoșii au luat cea mai grea decizie! Pe cine au nominalizat spre eliminare în consiliu? Faimoșii au luat cea mai grea decizie! Pe cine au nominalizat spre eliminare în consiliu?
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
spotmedia.ro
USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii
b1.ro
Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe... Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune (VIDEO)
infoactual.ro
CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de... CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de a face mult rău”
infoactual.ro
Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si