Restricții dure pe masa Guvernului. Lockdown de weekend și mall-uri cu mai puțini clienți. Florin Cîțu: "Am constatat în ultima vreme o relaxare nepermisă"

Premierul a avut luni o discuție cu primarii din București, urmată de discuții cu autoritățile locale din țară. Pe masa lui Florin Cîțu au ajuns mai multe propuneri concrete pentru limitarea efectelor distructive ale valului trei al pandemiei, care se dovedește mult mai dur decât valul din noiembrie-decembrie. Florin Cîțu a anunțat la finalul zilei că a constatat "o relaxare nepermisă în ultima vreme

Author: Razvan Ilie luni 22 martie 2021 , 19:40

florin citu
Florin Citu: Am constatat în ultima vreme o relaxare nepermisă dacă vrem să ținem sub control pandemia. Datoria noastră este să ne asigurăm că măsurile sunt respectate în toate cazurile, întrucât și-au dovedit eficiența. Vrem să evităm carantina, pentru a[Sursa foto: Facebook / Florin Citu]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Vrem să evităm carantina, pentru a nu afecta și mai mult activitățile economice, a transmis premierul Florin Cîțu.

Prim-ministrul avertizează că ne confruntăm cu un val nou al pandemiei, cu tulpini mai ușor transmisibile ale coronavirusului și că e nevoie să rezistăm în următoarele săptămâni "pentru că în lunile aprilie și mai România va primi alte câteva milioane de doze de vaccin anti-COVID, după care vom putea frâna evoluția îmbolnăvirilor prin continuarea în forță a campaniei de vaccinare". 

Măsurile discutate la întâlnirea de luni sunt în stadiul de negociere, pentru moment nu a fost luată o decizie cu privire la restricţiile ce ar putea fi aplicate în Bucureşti.

Propunerile de restricții de mai jos au fost făcute în timpul şedinţei dintre autorităţile locale şi secretarul de stat Raed Arafat, iar decizia privind eventualele măsuri este acum la Guvern.

Citeste si: Cum speră să evite carantinarea Capitalei primarul general Nicuşor Dan

Premierul a avut luni o discuție cu primarii din București, urmată de discuții cu autoritățile locale din țară. [Sursa foto: Facebook / Florin Citu]

Carantina de weekend, propusă premierului

La şedinţa premierului cu primarii din Capitală au fost discutate, potrivit surselor Antena 3, o serie de măsuri pentru a reduce numărul de infectări din Bucureşti:

1. În weekend să se limiteze circulaţia la ora 18.00. După ora 18.00 se va putea circula doar cu declaraţie.

2. Poliţia Locală să aibă mai multă putere în această perioadă. Spre exemplu, dacă în weekend poliţia găseşte un bar, club deschis, unde este organizată o petrecere, să îl poată închidă. În prezent, Poliţia Locală nu are acest drept.

3. Mall-urile să aibă restricţii privind numărul de persoane din interior. Pentru moment nu s-a luat o decizie cu privire la acest număr.

4. Circulaţia, restricţionată pe timpul weekendului. Este vorba de o măsură mai drastică, un lockdown de weekend, în care circulaţia cetăţenilor să fie restricţionată.

Citeste si: VIDEO-Bucureștiul este la un pas de lockdown. Autoritățile iau decizia

Premierul Cîțu anunță pentru cine sunt măsurile dure

Premierul Florin Cîțu transmite într-un mesaj publicat pe Facebook, după ședința cu primarii din București, că vor fi luate măsuri mai dure pentru cei care nu respectă restricțiile. „Nu vreau ca românii care respectă regulile să aibă de suferit”, transmite acesta.

„Nimeni nu este mai presus de lege. Am spus-o clar și o repet. Astăzi am ședințe cu autoritățile locale din țară și din Capitală, pentru a gestiona cât mai bine epidemia din România. Trebuie să găsim soluții pentru cazurile punctuale în care măsurile de prevenire a infectării cu SARS-COV-2 nu sunt respectate. Măsurile mai dure vor fi pentru acest segment. Nu vreau ca românii care respectă regulile de mai bine de un an să aibă de suferit din această cauză. Știu că este greu și le mulțumesc pentru tot efortul pe care l-au făcut și îl vor face în continuare”, transmite premierul.

Citeste si: VIDEO-Bucureștiul este la un pas de lockdown. Autoritățile iau decizia

Mesajul lui Florin Cîțu: Vrem să evităm carantina

" Am cerut azi reprezentanților Guvernului în teritoriu să ia toate măsurile necesare pentru a impune respectarea strictă a regulilor pe care le avem în vigoare. Dacă actualele măsuri sunt respectate de către toată lumea, nu ar fi necesare alte restricții pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2.

Vedem în 30 de județe și în București o creștere continuă a incidenței și, zilnic, avem noi localități în zona roșie, pentru că o minoritate preferă să nu respecte regulile. Ne vom asigura că tot mai mulți se vor conforma, astfel încât majoritatea cetățenilor care respectă regulile să nu fie afectați de comportamentul celorlalți.

De asemenea, am analizat cu reprezentanții autorităților locale din București soluții pentru ca regulile de prevenire a răspândirii virusului să fie respectate pe stradă, în mijloacele de transport, în centre comerciale, la terase și restaurante, în școli, în instituțiile publice și la locul de muncă.

Am constatat în ultima vreme o relaxare nepermisă dacă vrem să ținem sub control pandemia. Datoria noastră este să ne asigurăm că măsurile sunt respectate în toate cazurile, întrucât și-au dovedit eficiența. Vrem să evităm carantina, pentru a nu afecta și mai mult activitățile economice.

Este clar nevoie de o implicare mai mare a autorităților în informarea populației cu privire la campania de vaccinare și la măsurile pe care le-am urmat și trebuie să le urmăm în continuare.

Să ținem însă cont că ne confruntăm cu un val nou al pandemiei, cu tulpini mai ușor transmisibile ale coronavirusului. Avem nevoie să rezistăm în următoarele săptămâni, pentru că în lunile aprilie și mai România va primi alte câteva milioane de doze de vaccin anti-COVID, după care vom putea frâna evoluția îmbolnăvirilor prin continuarea în forță a campaniei de vaccinare", a scris Florin Cîțu pe Facebook.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si