Cum speră să evite carantinarea Capitalei primarul general Nicuşor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că măsura de plasare a Bucureștiului în carantină este evitată „pe cât posibil” prin intensificarea controalelor.

Author: Razvan Ilie luni 22 martie 2021 , 18:45

Nicusor Dan: este nevoie de o înăsprire normativă acolo unde nu se respectă legea, "pentru că am văzut cu toţii locuri unde nu se respectă legea şi pentru care sancţiunea este foarte greu să fie aplicată"
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Florin Cîţu a avut, luni, la Palatul Victoria o întâlnire cu primarul general şi cu primarii de sectoare pentru a discuta despre situaţia din Capitală, ca urmare a creşterii numărului de infectări cu COVID-19.

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a relatat că la discuţia cu premierul edilii din Capitală au încercat să găsească măsurile efective care, dincolo de partea legislativă de reglementare, "să evite carantinarea Bucureştiului”. 

Citeste si: Toate unităţile de învăţământ din acest oraș trec în mediul online

Nicușor Dan: Am văzut cu toţii locuri unde nu se respectă legea 

„Tot ce înseamnă măsuri de închidere a şcolilor, de închidere a activităţilor economice, cum sunt mall-urile, sunt măsuri obligatorii, care urmează nişte acte normative emise de autorităţi naţionale.

Noi, autorităţi locale, nu putem decât să ne conformăm", a precizat Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, este nevoie de o înăsprire normativă acolo unde nu se respectă legea, "pentru că am văzut cu toţii locuri unde nu se respectă legea şi pentru care sancţiunea este foarte greu să fie aplicată". În ceea ce priveşte autorităţile locale, soluția este controlul respectării regulilor.

Citeste si: Anunț de ultima oră despre închiderea Capitalei. Când se ia decizia și ce se întâmplă cu școlile

Controale în autobuze și tramvaie

Nicușor Dan avertizează că poliţia locală va face controale în mijloacele de transport în comun, în care se constată în mod frecvent abateri.

„Există raportări pe fiecare dintre linii, acolo unde, din partea operatorului de transport public STB, şoferii ştiu că nepurtatul măştii este mai intens. Şi acolo o să trimitem poliţia locală”, a precizat Nicuşor Dan.

Citeste si: Bilanț coronavirus, luni 22 martie. Un nou record sumbru la ATI. Capitala, la un pas de pragul de 6 la mie

Nicușor Dan: "Trebuie să mai rezistăm şi luna aprilie" 

Primarul general a pus accent pe respectarea măsurilor sanitare şi de distanţare pe parcursul următoarelor două luni, perioadă în care va sosi în ţară o cantitate importantă de vaccinuri.

„Suntem practic în aceeaşi situaţie în care am fost în creşterea din noiembrie-decembrie. Aceleaşi măsuri de atunci- mai puţin deschiderea şcolii- sunt în vigoare în momentul acesta. Bineînţeles că este şi o oboseală a populaţiei faţă de un an de zile de restricţii. Totul este ca autorităţi şi cetăţeni să fie responsabili şi să trecem cu bine. Mai avem de trecut două luni, pentru că este o cantitate mare de vaccinuri care urmează să vină în România în lunile aprilie-mai. Deci noi trebuie să mai rezistăm partea aceasta de lună martie şi luna aprilie, când un număr mare de români o să fie vaccinaţi”, a spus primarul, potrivit Agerpres.

"Ați văzut multe derapaje în cluburi"

Cu privire la nerespectarea regulilor de distanţare în cluburi, Nicuşor Dan a reamintit că autorităţile naţionale intenţionează să ia măsuri pentru a-i putea sancţiona mai uşor pe cei care se fac vinovaţi.

„Probabil că aţi văzut multe derapaje în cluburi. Există o intenţie- asta este la nivel naţional, pentru că este în autoritatea autorităţilor naţionale- de sancţionare mai rapidă, în măsura în care lucrul acesta se întâmplă. Noi, ca autorităţi locale, ne subordonăm strategiilor guvernamentale. Trebuie ca fiecare dintre noi şi instituţiile care ne sunt în subordine să impunem acele măsuri de decalare a programului de muncă- 50% la domiciliu- care sunt în vigoare în acest moment şi, de asemenea, fiecare dintre noi, ca autorităţi locale, pe zonele în care avem atribuţii de control, cum este în cazul Primăriei Capitalei la transportul public, să ne asigurăm că ele sunt respectate”, a mai spus Nicuşor Dan.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si