Ce înseamnă, de fapt, scenariul roșu și ce măsuri impune

Ce înseamnă, de fapt, scenariul roșu și ce măsuri impune. Intrarea unei localități sau județ în scenariul roșu se referă la depășirea ratei de infectare de 3 la mie, calculate pentru ultimele 14 zile.

Author: Razvan Ilie luni 22 martie 2021 , 18:24

scenariu rosu
Intrarea unei localități sau județ în scenariul roșu se referă la depășirea ratei de infectare de 3 la mie, calculate pentru ultimele 14 zile.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ce înseamnă, de fapt, scenariul roșu și ce măsuri impune. Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă a adoptat pe 10 martie Hotărârea de prelungire a stării de alertă. După ieșirea din starea de urgență, în 15 mai

2020, și pe întreaga perioadă a aflării în stare de alertă, o serie de restricții sunt obligatorii pentru toate localitățile aflate în "zona roșie".

Ce înseamnă, de fapt, scenariul roșu.  Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sau județ sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Mai gravă decât intrarea în scenariul roșu este depășirea pragului de 6 la mie care impune carantinarea totală a unei zone sau localități și folosirea declarației pe proprie răspundere și în timpul zilei.  

Citeste si: Anunț de ultima oră despre închiderea Capitalei. Când se ia decizia și ce se întâmplă cu școlile

Scenariul roșu. Ce măsuri sunt impuse în prezent

Potrivit celei mai recente Hotărârii adoptate de Guvern privind prelungirea stării de alertă, în județele sau localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de coronavirus este egală sau mai mare de 3/1.000 de locuitori, sunt obligatorii următoarele restricții:

- este interzisă organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;

- este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;

- în cazul activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă activitatea doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

- este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.

Citeste si: Anunț surprinzător despre vaccinul AstraZeneca. Care este eficiența sa împotriva COVID-19

Cum funcționează școlile în scenariul roșu 

În scenariul verde, în localitățile în care mai puţin de 1,5 persoane la mia de locuitori sunt depistate cu COVID-19 în ultimele 14 zile. toate școlile sunt deschise.

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1,5 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, au prioritate să meargă la şcoală preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

În scenariul roșu, se păstrează o activitate școlară mixtă, cu prezență fizică parțială la școli, combinată cu școala online. Acolo unde apar cazuri de infectare, clasele sau școlile se închid automat pentru 14 zile.  


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si