
Potrivit tradiției, mucenicii cu nuca se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.
Reţetă mucenici cu nucă. Cei 40 de Sfinţi mucenici din Sevastia sunt sărbătoriți de creștini ortodocși în data de 9 martie, când se încheie ”zilele babelor” și când, potrivit tradiţiei, gospodinele din România prepară mucenicii. Mucenicii diferă de la o regiune la alta, ei pot fi făcuți cu nucă sau fierți în apă cu zahăr și mirodenii.
Reţetă mucenici cu nucă. Mucenicii moldovenești, făcuți din aluat pufos și aromat, în forma cifrei 8, rumeniți în cuptor, unși apoi cu miere și presărați din belșug cu nucă mărunțită, sunt, pur şi simplu, delicioşi.
Potrivit tradiției, mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.
Reţetă mucenici cu nucă- ingredientele pentru 10 porții
Ingrediente pentru Aluat:
- 1200 g faina alba
- 50 g drojdie proaspata
- un praf de sare
- 4 oua la temperatura camerei
- 300 g zahar brun
- esenta de rom
- coaja rasa de lamaie si portocala
- 500 ml lapte caldut
- 160 g unt topit
Citeste si: Cum prepari cei mai buni cartofi prăjiți. Secretul bucătarilor pentru a fi savuroși
Ingrediente pentru Sirop:
- 500 ml apa
- 250 gr zahar
- un baton de scortisoara
- 2 stelute de anason
- 4-5 boabe de ienibahar
- coaja rasa de la o portocala
- 1 lingurita esenta de rom
- in plus, mai ai nevoie de 2 galbenusuri si 2 linguri de lapte pentru uns
- cateva linguri cu miere de albine
si nuca macinata pentru presarat deasupra
Citeste si: Calendar ortodox martie 2021. Cele mai importante sărbători din prima lună de primăvară
Reţetă mucenici cu nucă- mod de preparare
Dizolvă drojdia în laptele călduț. Pune 2-3 linguri de zahăr și 2 linguri de făină, apoi las-o să crească 15 minute, într-un loc cald. Pune în vasul robotului untul topit, ouăle bătute, restul de zahăr, un praf de sare, esența de rom și coajă rasă de lămâie și de portocală.
Pornește robotul de bucătărie la viteză mică, iar când ingredientele s-au omogenizat pune maiaua, apoi făină, puțin câte puțin, până începe să se lege aluatul. Lasă la frământat 15 minute, apoi scoate vasul și acoperă-l cu un prosop curăț. Lasă-l să se dospească timp de o oră- o oră și jumătate, într-un loc cald, potrivit culinar.ro.
Între timp, prepară siropul: pune apa într-o crăticioară, adaugă zahărul și pune pe foc, amestecând cu un tel.
Oprește focul și lasă siropul să stea 5-10 minute, apoi adaugă esența de rom și coajă rasă de portocală. Poți pune ce arome preferi! Pune siropul deoparte și lasă-l la răcit!
Când aluatul a crescut, scoate-l din bol și răstoarnă-l pe masă presărată cu făină.
Amestecă cele două gălbenușuri cu laptele și unge mucenicii cu o pensula, apoi pune tăvile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și lasă-i cam 30 de minute, până se umflă și se rumenesc ușor.
Scoate tăvile și lasă-i puțin să se răcească, apoi scufundă-i în sirop și așază-i pe un platou. La final, unge-i cu miere și presară nucă măcinată din belșug.
Are o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, online și TV, cu specializare în domeniile economic, politic și relații internaționale.
A ocupat de-a lungul timpului poziții de redactor, editor sau editor coordonator în instituții media precum Revista 22, Cariere, Business Standard, Realitatea TV, Gandul. Face parte din echipa stirilekanald.ro din iulie 2020.
Absolvent de Filosofie și Jurnalism, cu masterat în Știintele comunicării, a dezvoltat o pasiune pentru domeniul resurselor umane. Colaborează de 12 ani cu HR Club pentru realizarea Manualului de bune practici în Managementul resurselor umane. În ultimii ani a derulat mai multe proiecte de ghost-writing, cu cărți publicate la edituri de prestigiu din România.