Descoperă cum se prepară corect rețeta de piftie de porc sau curcan, pentru masa de Crăciun!

Rețetă piftie de porc 

Ingrediente

2-4 picioare de porc;

jumătate de cap de porc cu ureche şi falcă;

2 ştelţuri dolofane de porc;

1 kg şorici;

căzături de carne și os;

2-3 cepe;

1-2 morcovi;

1 pătrunjel;

1 ardei iute mic, spintecat în două;

3-4 foi de dafin;

1 lingură cu boabe de piper alb;

2-3 rămurele de cimbru;

1-2 linguri cu vârf de sare (sau câtă trebuie);

3-4 căpăţâni mari de usturoi;

apă cât cuprinde, plus un laţ de palmă peste.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Iar pentru decorul piftiei de porc moldovenească se folosec și felii de ouă fierte, rondele de morcov fiert, feliuţe de lămâie, rondele de ardei gras, capia, gogoşar, frunze de pătrunjel verde.

Reţetă piftie de porc sau curcan: Cât usturoi trebuie să pui?

Reţetă piftie de porc sau curcan: Cât usturoi trebuie să pui?

Citeste si: Cea mai bună carne pentru sarmale. Reţeta perfectă de Crăciun

Mod de preparare

Mai întâi se pârlesc picioarele şi capul de porc.

Acestea se spală bine cu apă caldă şi se răzuie cu cuţitul. Capul se taie în bucăţi mai mici. Carnea se pune în oală, se acoperă cu apă rece şi se pune o lingură mare de sare. Se pune la foc mediu, până când fierbe şi face spumă.

După care, se dă focul mic şi se adună constant spumă. Zeamă trebuie să rămână limpede. Răcitura se fierbe între 4-6 ore, până când se desprinde carnea de pe oase.

Se poate fierbe şi mai mult. Dacă apa scade şi carnea nu fierbe, adăugaţi apă caldă peste şi fierbeţi în continuare. Apoi, zarzavatul se spală şi se adaugă, la două ore după ce a fiert. Usturoiul se curăţa şi se spală. Se va pisa înainte să fie pus în zeama.

Urmează ca preparatul săă fie degresat. Astfel, se măreşte focul 60 de secunde, astfel încât grăsimea să se ducă pe margini. Se prinde cu polonicul şi se aruncă. După degresare, se dă focul mic şi se fierbe în continuare. După ce carnea a fiert, se închide focul şi se lasă să se răcorească. Gelatina va trece în zeamă. După ce s-a răcorit, se separă zeama de carne. Se dezosează şi se pune în vasele pregătite.

Puteți orna vasele în care puneți piftia cu elementele de decor, apoi se pregăteşte zeama. Se pisează usturoiul cu sare până devine o pastă. Se pune un polonic de zeamă în el şi se amestecă. Se toarnă usturoiul în oală cu toată zeama fiartă. Se amestecă bine. Zeama se va vântura pentru a se prinde mai bine. Se pune în vasele cu carne ornată cu ajutorul unei strecurătoare. Se lasă la prins şi se pun la rece.

Rețetă piftie de curcan

Ingrediente

2 buc

sare de mare

2 mocovi

1 patrunjel

un pastarnac

O ceapa alba cu coaja cu tot

O creasta de telina

2 catei de usturoi

10 boabe de piper verde sau alb

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

pentru gelatina supei

usturoi

5 catei

sita, tifon

pahare, 5 buc

Reţetă piftie de porc sau curcan: Cât usturoi trebuie să pui?

Reţetă piftie de porc sau curcan: Cât usturoi trebuie să pui?

Citeste si: Aperitive de Craciun 2021. Cele mai gustoase aperitive pentru masa de Craciun

Mod de preparare

Piftia de curcan este mult mai pretențioasă decât cea de porc, astfel trebuie să aveți mare grijă pentru a ieși limpede. Mai întâi, se pun bucățile de pasăre în oală și se sărează bine, ca să-și lase parte din sânge pe fundul ei. După ce sângele s-a scurs suficient, se scurge toată zeama aia cu sare, se spală carnea și se pun la fiert în apa rece cu sare. Focul trebuie să fie ușor spre tare până începe să dea primul clocot.

Dați focul la minimum, atât doar cât să fiarbă puțin apa din jurul cărnii, moment în care spuma începe să se închege la suprafață și se poate lua în bucăți. Asadar, până dă în clocot și luați spuma, nu stați departe de oală. Atunci când vedeți că nu mai este urmă de spumă, puneți o ceapă albă cu coajă cu tot, tăiată în două, doi căței de usturoi și piper verde sau alb.

După care, se lasă la fiert vreo 2 ore, 2 ore si jumătate (fără capac), până carnea înflorește pe os, dar încă nu e desprinsă. În acest moment puneți legume ca pentru orice supă: morcovi, pătrunjel, păstârnac și țelină. Mai fierbeți împreună cu legumele încă vreo 20 de minute, când carnea va fi de tot desprinsă de pe os (nu se destramă în supă, dar abia se ține în pielițele ei).

Apoi, scoateți tot ce se află în supă pe o farfurie, strecurați printr-un tifon zeama și dați-o la răcit până când grăsimea se solidifică la suprafață. Luați aproape de voi un vas cu apă caldă, înmuiați o lingură în ea și începeți să strângeți grăsimea, înmuind din când în când lingura în apă caldă.

Când a fost degresată de tot, puneți-o din nou pe foc mic și când e foarte caldă, aruncați în ea cât usturoi vă vine la mână! Dar nu-l pasați ci îl tocați din cuțit, mărunțel usturoiul pasat riscă să tulbure zeama la care ați muncit din greu s-o mentineți limpede. Apoi tăiați cubulețe carnea și legumele.

Însă, dacă doriți să faceți porții individuale, luați pahare și faceți astfel: puneți un strat subțire de supă în fiecare, lăsați să se închege pe jumătate și înfigeți în el primul ornament pe care vreți să-l vedeți când veți întoarce conținutul cu fundul în sus. Apoi, alt strat de supă gelatinoasă și carnea și așa mai departe, straturi după straturi. Astfel, rețeta de piftie este gata. Poftă bună!

Citeste si: Lebăr de casă reţetă simplă: Cum pregătim un aperitiv delicios pentru Crăciun


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si