BNR a majorat dobânda-cheie la 2%, dar nu poate opri scumpirile în lanț

Banca Națională a României (BNR) a majorat, luni 10 ianuarie, dobânda-cheie la 2% pe an, de la 1,75% cât era până acum, în încercarea de a stăvili inflația.

Author: Razvan Ilie luni 10 ianuarie 2022 , 21:49

BNR: rata anuală a inflației va crește probabil gradual în următoarele luni, sub impactul șocurilor pe partea ofertei

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât luni majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, a informat

Banca Centrală într-un comunicat de presă.

Totodată, BNR a hotărât păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Citeste si: Așa arată noua bancnotă de 20 de lei, cu Ecaterina Teodoroiu. Primele poze oficiale

De ce vrea BNR scumpirea creditelor 

Intenția Băncii Centrale este limpede pentru economiști: majorând dobânda-cheie, se vor scumpi toate creditele, inclusiv cele acordate populației sau creditele de nevoi personale. În acest fel, apetitul românilor pentru cheltuieli este ținut în frâu, consumul încetinește, iar prețurile ar putea să își tempereze creșterea.  

Citeste si: O angajată a unei firme a pierdut 10.000 de lei din încasări la un aparat de păcănele

Un element impredictibil, însă, și care nu are legătură cu consumul îl constituie prețurile galopante la energie, fapt care ar putea încurca strategia Băncii Naționale de a diminua rata inflației.

Citeste si: Accident grav pe E85, în Vrancea. Un TIR și o autoutilitară s-au ciocnit. Două persoane și-au pierdut viața, iar o persoană a fost grav rănită- kanald.ro

Citeste si: Deea Maxer a luat ambii copii la ea acasă! Imagini emoționante, după divorț- wowbiz.ro

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,94% în octombrie 2021, de la 6,29% în septembrie, iar în noiembrie a scăzut la 7,80% sub impactul plafonării şi compensării preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, depăşind uşor la finele celor două luni din trimestrul IV nivelul prognozat. 

Citeste si: Alimentele, tot mai scumpe în România. Rata inflației rămâne la un nivel ridicat

Estimarea BNR: scumpirile vor continua

Potrivit actualelor evaluări ale BNR, rata anuală a inflației va crește probabil gradual în următoarele luni, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, depășind valorile evidențiate pe acest orizont de timp de prognoza pe termen mediu din luna noiembrie 2021.

Determinante pentru înrăutățirea perspectivei apropiate a inflației sunt majorările mai ample de prețuri anticipate a fi consemnate de energia electrică și gazele naturale – chiar și în contextul aplicării măsurilor de compensare și plafonare –, precum și de alimentele procesate, în principal pe fondul ascensiunii cotațiilor produselor energetice și ale mărfurilor agroalimentare.

Impactul acestora este de natură să amplifice și să prelungească mai mult deviația pozitivă a ratei anuale a inflației de la limita de sus a intervalului țintei, mai ales ulterior sistării măsurilor de compensare și plafonare a prețurilor la energie, dar și să genereze pe orizontul mai îndepărtat de timp efecte de bază dezinflaționiste.

Citeste si: Veste bună pentru femeile din România! Statul oferă vouchere de 250 de lei pentru alimente, chiar înainte de Paște- kfetele.ro

Citeste si: Mircea Zara, despre întâlnirea s-a cu Michael Jackson: „Mi se părea sinistru”. Este singurul jurnalist care l-a intervievat fără să fie pregătit- radioimpuls.ro

"Incertitudini semnificative rămân, totuși, asociate efectelor măsurilor temporare de compensare și plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru populație, precum și modului de evaluare și de includere a acestora în calculul IPC. Incertitudini și riscuri continuă, de asemenea, să vină din evoluția cotațiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice și agroalimentare, precum și din situația blocajelor în lanțurile globale de producție și aprovizionare", se spune în evaluarea BNR.

În același timp, evoluția pandemiei și a măsurilor restrictive asociate rămâne o sursă majoră de incertitudini și riscuri la adresa previziunilor, cel puțin pe termen scurt, în contextul tendinței de extindere la nivel național a valului pandemic provocat de varianta mai contagioasă a coronavirusului, Omicron, precum și al progresului insuficient al vaccinării pe plan intern, dar și prin potențialul impact exercitat de acest val asupra economiilor europene, afectate puternic și de criza energetică și de persistența blocajelor în lanțurile de producție și aprovizionare.

Incertitudini și riscuri continuă, de asemenea, să fie asociate conduitei politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, deficitul bugetar potențial inferior țintei înregistrat în 2021 și, pe de altă parte, coordonatele programului bugetar aprobat pentru anul în curs, ce vizează o accelerare a consolidării fiscale, conform angajamentelor asumate în cadrul procedurii de deficit excesiv, dar într-un context economic și social dificil pe plan intern și la nivel global.

O sursă de incertitudini și riscuri rămâne și absorbția fondurilor europene, în special a celor aferente programului  Next Generation EU, care este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate, mai transmite Banca Centrală.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si