România pregătită de război în orice moment. Armă de 1.5 miliarde de dolari testată
România este pregătită de război în orice moment și este dotată cu o armă de 1.5 miliarde de dolari. Arma a fost testată recent și a dat rezultate impresionante.
Tensiunile dintre România și Rusia sunt în creștere dar România este dotată mai ales cu ultima achiziție de 1.5 miliarde de dolari. Saab și Boeing au efectuat recent, cu succes, un test de tragere la distanță mare al Bombei de Diametru Mic Lansată de la Sol (GLSDB) în Norvegia. Obiectivul tragerii de probă a fost să lovească o zonă pre-determinată în mare, la 130 km de lansator.
Bomba care a fost lansată de la sol este independentă din punct de vedere al lansatorului, ceea ce înseamnă că poate fi lansată dintr-o soluție containerizată, ca și de orice lansator capabil de a folosi containerul de lansare de tip M26, de exemplu HIMARS, sistem achiziționat și de către România.
Testarea armei a avut loc la Centrul de Testări din Andenes, Norvegia, pe 26 septembrie 2019.
Citeste si: METEO: un val de aer polar se îndreaptă către România. Cât timp ne mai bucurăm de vremea neobișnuit de caldă
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Obiectivul tragerii de proba a fost să lovească o zonă pre-determinată în mare, la 130 km de lansator. Lansatorul folosit în testare a fost un container complet autonom, de 20 de picioare (6 metri), transmite Saab într-un comunicat, potrivit hotnews.ro.
„În colaborare cu Boeing, am dezvoltat un sistem foarte competent, care oferă înaltă precizie la distanțe mari. Vedem un mare potențial în GLSDB, deoarece furnizează forțelor armate de pe plan mondial o capacitate de artilerie la distanță lungă, pentru care există o mare cerere în ziua de azi”, a transmis Görgen Johansson, Șeful unității de business Dynamics a Saab.
România a decis în 2018 să achiziționeze trei sisteme de artilerie bazat pe rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS (produs de Lockheed Martin) pentru circa 1,5 miliarde de dolari, primul sistem urmând a intra în uz din 2020.
Citeste si: Planta miraculoasă, care tratează cancerul!
Fiecare sistem are 18 instalatii de lansare și comanda României prevede trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate care pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km. Lansatorul HIMARS e montat pe camion și poate acomoda câte șase rachete de 227mm M270 sau o singură rachetă MGM-140 ATACMS, arată capital.ro.
Citeste si: VIDEO| Amenzi uriașe în urma unor controale ANPC la Piața Delfinului
Practic, pe langă cele 54 de lansatoare, contractul prevede și achiziția a 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și 54 de rachete de tip ATACMS, cele care au raza efectivă de până la 300 de km.