Inflația este principalul motiv pentru care românii plătesc mai mult de patru ori la prețul dobânzilor față de celelalte state din Uniunea Europeană.

România plătește cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană

Astfel, potrivit aceleiași surse, pe fondul inflației galopante, România și Polonia au înregistrat cele mai mari creșteri la dobânzile pentru creditele ipotecare în sold. Rata medie la creditele pentru locuințe cu scadența inițială de peste 5 ani a ajuns la 8,3% în România, în februarie 2023 față de 4,1% cât era în toamna lui 2021.

Situația este asemănătoare și în Polonia, unde dobânzile au înregistrat creșteri aproape de 8%.

Citește și: EXCLUSIV: Cum pot românii să își scadă ratele la bancă?/ Irina Chițu: ”Cei care au trecut la IRCC, au economisit deja foarte muți bani”

În același timp, în ultimii ani, ponderea creditelor cu dobândă variabilă a scăzut la 70-80% în România și mai recent la 50% la finalul lui ianuarie, conform datelor raportate de BNR la Banca Centrală Europeană. Prin aceeași situație similară a trecut și Polonia, conform profit.ro.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: EXCLUSIV: 64.000 de români au 15 mld. euro în depozite la bănci/ Adrian Codîrlașu: ”Marile orașe din România generează venituri mari și implicit avuție”

În Ungaria, ponderea creditelor noi cu dobândă variabilă a scăzut de la 40-50% în 2012-2017 la sub 5% în 2018 și mai apoi aproape de zero. În aceeași situație a fost și Cehia.

Citește și: VIDEO- Rate mai mici pentru români. Indicele ROBOR la trei luni a stagnat la 7,14%

Dobânzile au crescut semnificativ în ultima perioadă în România

Băncile din România au o dobândă anuală efectivă la creditele ipotecare noi la 8,3% la finalul lui ianuarie. ROBOR la 3 luni a crescut de la 1,5% la 8% între toamna lui 2021 și toamna lui 2022 pentru ca să scadă la sub 7% la începutul anului. În Polonia, dobânzile au crescut de la 3,3% din toamna lui 2021 la 9,4% la finalul lui februarie, cu un vârf de 10% în decembrie.

Citește și: Creditul amanet auto este în plină expansiune, iată și de ce!

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

Aceeași sursă mai menționează că dobânzile medii la creditele de consum noi în UE au s-au majorat și ele, cele mai mari creșteri fiind în Ungaria, de la un nivel al DAE de sub 9% în toamna lui 2021 până la 17% în prezent. În Polonia, dobânzile au avut o creștere de la 10,8% la 15,8%, pe când în România au crescut de la 9% la 14,1%.

Citește și: VIDEO- Dobânzile mari îi determină pe români să se gândească mai mult în privința unui potențial credit pentru o casă nouă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si