Din ce în ce mai mulți români se află în neputința de ași mai plăti ratele la bănci. Astfel, că cei mai mulți apelează la un truc, și trec de la ROBOR la IRCC, tocmai în speranța că rata lor va scădea. Analistul financiar Irina Chițu  a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre avantajele trecerii de la ROBOR la IRCC, dar și despre diferența dintre cele două.

Cu cât au crescut ROBOR și IRCC

În prezent, ROBOR este la 6,85%, în condițiile în care anul trecut pe 1 aprilie era de 4,60 și IRCC de 5,98%, în aceeași perioadă fiind de 1,86%.

”IRCC a crecut de la 5,71% (ianuarie-martie 2023), la 5,98% acum (aprilie-iunie 2023), și va fi 5,93% (iulie-septembrie 2023)”, a spus Irina Chițu.

Irina Chițu - analist financiar

Irina Chițu - analist financiar

[Sursa foto: Irina Chițu - Facebook]

”Putem să ne scădem ratele prin negociere cu banca, direct sau printr-un conciliator CSALB, în mod gratuit, prin refinanțare cu dobândă fixă, chiar la trecere de la ROBOR la IRCC”, a explicat specialista.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: Curs valutar BNR azi, 5 aprilie 2023. Care este valoarea monedelor internaționale?

”Dacă anul trecut te încadrai cu un salariu de 4000 de lei la un credit echivalent cu 84.000 de euro, Noua Casă, anul acesta te mai încadrezi la un credit de 51.000 de euro, deci 33.000 de euro diferență, ceea ce este enorm”, a mai adăugat Irina Chițu.

Totuși, trecerea la IRCC s-a dovedit a fi o alegere foarte bună pentru cei care au ales acest lucru anul trecut.

Trecerea la IRCC, o alegere ideală pentru cei care au făcut schimbarea în 2022

”Cei care au trecut în 2022 la IRCC, au economisit deja foarte mulți bani din diferența între indici. Peste 7000 de lei, la un credit mediu ipotecar, conform studiului de caz făcut pe #comparatorbancar FinZoom.ro. Însă, atenție, IRCC este tot un indice variabil, chiar dacă diferența între indici a fost în 2022 și de 5 puncte procentuale, iar acum se menține o diferență de 1 punct, în favoarea IRCC. Cei care au ales dobânda fixă au economist chiar 12.000 de lei și continuă să economisească”, a precizat analistul financiar.

Simulare de calcul a unui credit ipotecar de 250.000 de lei/ 30 de ani

Simulare de calcul a unui credit ipotecar de 250.000 de lei/ 30 de ani

[Sursa foto: Finzoom.ro]

Însă, sunt și reguli de care trebuie să ținem cont atunci când dorim să facem această trecere de la ROBOR la IRCC.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

”Dacă ai trecut la IRCC, nu te mai poți întoarce la ROBOR. Dar de ce ai vrea acest lucru? Fiindcă, dacă băncile vor începe să-și ofere între ele bani cu dobânzi mici, atunci vor alege să se și împrumute efectiv cu aceste dobânzi mai mici.

Și, când se va face medie trimestrială din aceste dobânzi mai mici, va scădea și IRCC-ul trimestrial, care intră în dobânzile variabile ale consumatorilor”, a adăugat Irina Chițu.

Totodată, în anul 2021 și până în primăvara lui 2022, cea mai mică dobândă fixă oferită de bănci pentru refinanțare era chiar de 3,99% pe 8 ani, după care devenea variabilă (IRCC+ 2,2% marjă), conform Finzoom.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si