Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat cu 269 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi şase abţineri, proiectul de lege asumată de coaliţia de guvernare, care prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar. Proiectul de lege face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, prezentat luni de liderii coaliţiei şi merge la promulgare.

Salariul minim lunar 3.000 de lei brut 

Potrivit proiectului, „până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră”.

Citeste si: Anchetatorii ANPC au descoperit în magazine ouă sparte, murdare de excremente şi expirate

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, mai precizează propunerea legislativă.

Salariații vor beneficia de taxe salariale reduse

În același timp, salariații din agricultură și industria alimentară vor beneficia și de taxe salariale reduse, la fel ca angajații din construcții.

Concret, este vorba de scutirea de impozitul pe venit, de scutirea de contribuția la sănătate, de reducerea contribuției la pensii și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă.

Citeste si: Un fost jandarm este acuzat de trafic cu minore. Investigatorii consideră că ar fi mediat partide sexuale inclusiv în timpul programului de lucru

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Scutirea de impozit se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obținut din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale.

Angajații vor fi asigurați până la 31 decembrie 2028 inclusiv în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției și vor beneficia de drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, conform legislației în vigoare.

Citeste si: Polițiștii ieșeni, în alertă din cauza unui prosop. Au crezut că este semnul lui Putin

Proiectul de lege urmează să intre miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul Jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si