Sâmbăta lui Lazăr 2023. Pe data de 8 aprilie 2023, oamenii sărbătoresc Sâmbăta lui Lazăr. Aceasta mai poartă numele și de Moșii de Florii.

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru această sărbătoare!

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru această sărbătoare!

În această zi, gospodinele pregătesc plăcinte, pe care le oferă de pomană oamenilor. Mai mult de atât, femeile nu au voie să toarcă deloc. În caz contrar, pot face morții care stau la poarta Raiului să revină pe pământ.

Citește și: Paștele catolic și Paștele ortodox 2023. De ce se sărbătoresc pe date diferite? Cum se stabilesc zilele pentru cele două mari sărbători?

În această zi, creștinii practică datina Lăzărelului. Această practică aduce aminte de un străvechi zeu al vegetației, care murea și renăștea în fiecare primăvară.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta lui Lazăr

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru această sărbătoare!

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru această sărbătoare!

În această zi, copiii colindă vecinii și prietenii cu crenguțe de salcie sfințite la biserică. În acest colind se regăsesc urări de bine și de sănătate. Mai mult de atât, cântecele copiilor povestesc despre Iisus Hristos, din generație în generație. Colindătorii sunt primiți de către gazde cu multă fericire și căldură sufletească. Pentru a-i cinsti, gazdele își împodobesc casa cu salcie sfințită. De asemenea, își exprimă starea de optimism și le spun cu credință: ,,Vă așteptăm și la anul!''.

Bătrânii respectă tradițiile și îi răsplătesc pe aceștia cu ouă albe nefierte, pentru a fi vopsite de Paște.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?

În Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele pregătesc plăcinte și le dă de pomană vecinilor, musafirilor, rudelor. Dacă femeile prepară plăcinte, fetele plantează flori. Acest lucru le face să fie convinse că doar cele sădite în această zi vor fi pline de ramuri înflorite.

În mai multe regiuni ale țării, fetele mai mici se îmbracă cu rochii albe, merg cu colindul prin sat și spun povestea sărmanului Lazăr, care a murit de tânăr. Gospodarii le cinstesc pe fete cu ouă, care urmează a fi încondeiate în Joia Mare.

În trecut, în Sud, de Sâmbăta Floriilor se mergea cu Vaiul. Acest obicei era, de fapt, un imn religios. De asemenea, pe vremuri, în Muntenia, fetele împodobite cu salcie cântau la fiecare poartă. În schimb, ele primeau ouă.

Ce rugăciune este bine să rostiți în această zi?

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru această sărbătoare!

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru această sărbătoare!

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.   Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Citește și: Floriile 2023. Tradiții și obiceiuri importante! Ce nu este bine să faci în această zi?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si