Se spală în Sâmbată lui Lazăr, cu o zi înainte de Florii? Pe data de 16 aprilie, cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim, cunoscută și ca Duminica Floriilor, creștin-ortodocșii sărbătoresc Sâmbăta lui Lazăr. 

Se spală în Sâmbată lui Lazăr, cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor?

În această sâmbătă, în Biserica Ortodoxă se prăznuiește una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. 

Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Floriilor, la sate, femeile nu torc deloc. Pentru ca nu cumva morții, care așteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ.

De asemenea, în Sâmbăta lui Lazăr, nu se spală, nu se coace și credincioșii încearcă să trăiască în cumpătare.

Se mai spune că această zi este una dedicată iertării, așa că este bine să îi ierți pe cei care ți-au greșit și să nu te superi sau să te cerți cu nimeni.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Floriile 2022: Ce semnificaţie are salcia sfinţită pe care o luăm de la Biserică?

Se spală în Sâmbată lui Lazăr, cu o zi înainte de Florii?

Se spală în Sâmbată lui Lazăr, cu o zi înainte de Florii?

Tradiții și superstiții în Sââmbăta lui Lazăr

Potrivit unei superstiții, la miezul nopţii dinspre Florii, fetele fierbeau apă cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe. Năframa era furată de la înmormântarea unei fete mari. În Duminica de Florii, tinerele se spălau cu această apă pe cap, aruncând-o apoi la rădăcina unui pom fructifer.

Sperau, în acest fel, să le crească părul frumos şi bogat.

Citeste si: Calendar creştin ortodox pentru luna aprilie 2022: Cele mai importante sărbători. Tradiţii şi obiceiuri de Florii şi Paşte

Tot în Sâmbăta lui Lazăr, în bisericile ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, care era prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În trecut, fetele colindau casele oamenilor și purtau pe cap cunune cu flori de câmp. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si: Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

Tot în această zi sfântă, copiii obișnuiesc vecinii și prietenii cu crengi de salcie sfințite de către preot. Copiii povestesc prin cântece despre Iisus și sunt primiți cu multă bucurie de către gospodari, care le oferă ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Paște.

Pe când, gospodinele pregătesc de Sâmbăta lui Lazăr plăcinte, pe care le dau vecinilor, rudelor și musafirilor.
Fetele tinere, în schimb, plantează flori, deoarece acestea vor avea multe flori.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si