Sâmbăta Morților 2023. În Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiți în mod constant. Sărbătoarea are ca scop comemorarea celor dragi, care nu mai sunt printre noi.

Moșii de iarnă sau  Sâmbăta Morților  va avea loc sâmbătă,  18  februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

Ce se face de Sâmbăta Morților 2023?

În această zi, credincioșii trebuie să știe că se dă de pomană. Astfel, în dimineața zilei de 18 februarie, creștinii merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, dar și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

Pentru sărbătoarea Moșilor de iarnă, credincioșii vin la slujbă cu pachețele și colivă. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași.

La slujba din Sâmbăta Morților, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă anul acesta, una dintre cele mai mari sărbători. Ce nu se face în această zi

De asemenea, după slujbă, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Datul de pomană în Sâmbăta Morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Așadar, creștinii duc la biserică colivă, colac, sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe (în funcție de posibilitățile fiecăruia).

Conform tradițiilor, în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării.

Ce nu se face de Sâmbăta Morților?

Se spune că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, deoarece urmează   Duminica Lăsatului Secului de carne.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: EXCLUSIV: Moșii de iarnă 2023. Etnolog: ”Este un prilej de rememorare a celor care nu mai sunt cu noi”. Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

De moșii de iarnă  nu se lucrează și nu se spală, potrivit preoților. Conform tradiției populare, femeile care nu respectă această interdicție sunt pedepsite să tremure ca piftia și să “li se întoarcă pomana” pe care au dat-o celor adormiți.

De  Sâmbăta morților 2023  nu se fac nunți. Odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase sunt interzise. Se mai pot oficia abia după a doua duminică după Paște, care se numește Duminica Tomii.

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si