Sărbătoare 15 august 2022: Ce nu este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului?

Sărbătoare 15 august 2022. Pe 15 august, credincioșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Iată ce nu este bine să faci în această zi de mare sărbătoare!

Author: Madalina Grigore luni 08 august 2022 , 18:42

Sărbătoare 15 august 2022

Sărbătoare 15 august 2022: Ce nu este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sărbătoare 15 august 2022. În fiecare an, pe data de 15 august, Biserica Ortodoxă cinstește Adormirea Maicii Domnului.

Această sărbătoare mai este cunoscută în popor și sub numele de Uspenia (termenul slav) și Sfânta Maria Mare sau "Paștele verii".   

Sărbătoare 15 august 2022

Sărbătoare 15 august 2022: Ce nu este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului?

Adormirea Maicii Domnului: sărbătoare cu cruce roșie pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existența ei nu există decât începând din secolul al V-lea. 

Citeste si: Ce semnificație are sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului simbolizează mutarea la ceruri a Fecioarei Maria, într-un mod care amintește de urcarea la veșnicie a lui Iisus Hristos: nu a fost o urcare doar cu sufletului, ci în întregime trup-și-suflet.

În calendarul creștin-ortodox sărbătoarea este marcată cu cruce roșie. Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august și se va termina pe 14 august. 

Ce nu este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului?

Nu este bine să stai cu ușa închisă pe parcursul acestei zile. Se spune că Fecioara Maria poate intra oricând în casele creștinilor pentru a împărți harul său divin.

Dacă ai de făcut un drum important de făcut, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune că în această zi pot avea descărcări electrice pentru a arăta supărarea Fecioarei Maria față de oamenii necredincioși și neuniți.

Plecarea la drum de unul singur arată egoism și independență. Dacă vrei să fii protejat, deși mergi de unul singur la drum, ia cu tine o cruciuliță sau un obiect sfințit și vei fi în afara oricărei primejdii.

Chiar dacă nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectată. Masa de Sf. Maria trebuie să fie cât mai cumpătată.

Citeste si: Este Adormirea Maicii Domnului zi liberă de la stat? Vezi dacă poți sta acasă pe 15 august 2022

Sfanta Maria a fost instiintata printr-un inger de trecerea ei la cele vesnice, iar apostolii, fiind aflati in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment.

Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, el ajungand trei zile mai tarziu. Însă, întristat fiind, a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar intrand, l-a gasit gol. In timp, in cuvantarile parintilor bisericii s-a afirmat cu mai multa putere credinta ca, dupa adormirea sa, Fecioara Maria a fost inviata de Iisus Hristos si luata cu trupul in imparatia cerurilor.

De la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada in care se pot face nunti, incep targurile si iarmaroacele de toamna, dar si praznicele de pomenire a mortilor.

Sărbătoare 15 august 2022

Sărbătoare 15 august 2022: Ce nu este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului?

În unele regiuni ale țării, dar mai ales în Moldova, ziua de 15 august este considerata "a mortilor", fiind pomeniti toti cei care au numele pornind de la cel al Sfintei Maria. Iar la 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica, sunt sarbatoriti cei care poarta acest nume. In ziua praznicului, femeile merg la biserica si duc cele mai frumoase flori din gradina, struguri, prune si faguri de miere, pe care le dau in amintirea raposatilor.

Pe de altă arte, în Maramures, sarbatoarea religioasa are o mare insemnatate, iar traditiile si obicieurile de Sfanta Maria Mare inca se pastreaza. Sunt organizate procesiuni religioase spre manastiri, iar la slujbele speciale participa cateva zeci de mii de oameni.

În unele zone se angajeaza pandarii pentru vii si se leaga magic ciocul pasarilor pentru a nu prada strugurii.

De Sfânta Maria se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor.

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Maria 2022: Mesaje, urări şi felicitări pentru 15 august


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si