Cresterea ROBOR la trei luni i-a facut pe romani sa fie retinuti atunci cand se gandesc sa se imprumute la banca pentru a cumpara o casa. Indicatorul a crescut de peste trei ori de vara trecuta si pana acum, iar asta se reflecta in ratele lunare. Pentru un credit Prima Casa de 225.000 de lei, luat pe o perioada pe 30 de ani, rata a crescut cu 324 de lei numai in ultimul an.

Efectul se vede pe toata piata imobiliara. „80-90% dintre cereri de pe cartiere sunt cu credite si automat asta ii face sa se razgandeasca pe absolut toti. Cand vezi 3,5 si te gandesti ca poate ajunge la 4 la%. Absolut toti stau in stand-by, nu mai vor sa achizitioneze”, a spus Gigi Stefan, agent imobiliar.

In Cluj-Napoca se vede cel mai bine ca pretul locuintelor isi tempereaza cresterea. Pretul mediu pentru un metru patrat util ajunge pana la 1.522 de euro. „ Cele mai costisitoare locuinte sunt cele noi, situate in zone bune. Spre exemplu, pretul unui apartament cu doua camere din cartierul Gheorgheni poate sa ajunga pana la 95.000 de euro”, relateaza Mihaela Cretu, jurnalist Digi24.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Totusi, specialistii in economie nu vad inca motive de ingrijorare. „A venit apocalipsa cu ROBOR-ul, cand el a fost 4-5 la suta si n-a murit nimeni, a fost si mai inalt”, spunea la inceputul lunii Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. „In 2013, era ROBOR la 5-6% sau chiar mai mult. El a scazut continuu pana in 2017. La fel ratele se actualizau, avem clienti care au ajuns la rate cu 40% mai mici decat momentul in care au accesat creditul.

Acum evolutia e in sens invers si ele cresc proportional cu cresterea acestui indicator”, spune Anca Bidian, consultant financiar.

Rate mai mari platesc si romanii care s-au imprumutat in euro, desi cresterile in acest caz sunt mult sub nivelul celor in lei. Asta pentru ca, desi indicele EURIBOR, folosit pentru actualizarea dobanzilor, nu a avut o evolutie vizibila, datornicii depind de cursul de schimb. Anul trecut, in aceasta perioada, un euro era cotat sub 4,57 lei. Acum, euro se mentine peste pragul de 4,66 lei.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si