
Ludovic Orban, despre salariile bugetarilor: "Cred că economistul-şef al Băncii Naţionale se referea, poate, la salariilor angajaţilor din BNR"
Premierul Ludovic Orban a infirmat perspectiva scăderii salariilor în sectorul bugetar, care a fost avansată de Valentin Lazea, economist-şef al BNR, ca soluţie pentru reducerea deficitului bugetar.
Economistul-şef al BNR Valentin Lazea a avertizat vineri că, dacă guvernul format după alegerile din decembrie își va propune să înghețe salariile și pensiile, acest lucru nu va fi suficient pentru corecţia deficitului. E anormal ca salariul mediu la stat să fie mai mare decât la privat, spune oficialul BNR. În opinia acestuia, o soluție ar fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari şi, în mod corespunzător, o reducere de o cincime a salariului.
Citeste si: Decizie curajoasă a acestui guvern. Când începe, de fapt, testarea în masă de coronavirus
Reacția premierului Orban: Salariile în instituțiile publice sunt stabilite prin lege
" Cred că economistul-şef al Băncii Naţionale se referea, poate, la salariilor angajaţilor din BNR. În ceea ce priveşte salariile în toate instituţiile publice, în spitale, în şcoli, acestea sunt stabilite prin lege.
Economistul-şef al BNR vede o reducere cu 20% a salariilor la stat
Valentin Lazea a declarat că o scădere a numărului de angajați ai statului nu pare fezabilă în actualul context în care pandemia va duce la creșterea șomajului din sectorul privat.
"Își va permite statul să concedieze bugetari și să adauge șomeri din sectorul de stat la șomajul deja crescut din sectorul privat? E un mare semn de întrebare. Dar asta nu înseamnă că statul e legat de mâini și de picioare. Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat", crede oficialul BNR.
În opinia acestuia, o soluție ar fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari şi, în mod corespunzător, o reducere de o cincime a salariului.
Citeste si: VIDEO- Sex nebun la ATI, unde erau tratați bolnavii de COVID
"Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat. O altă soluție ar fi o intrare (o angajare, n.r.) în sectorul bugetar la 7 ieșiri (plecări voluntare sau pensionări, n.r.), măsură care s-a mai aplicat în trecut", arată Lazea.
Reducerea cheltuielilor în sectorul bugetar e mai mult decât oportună dar nu rezolvă problema, pentru că economiile realizate ar fi, cel mult, 1,5-2% din PIB, crede economistul-şef al BNR. Rămân încă circa 5 puncte procentuale care trebuie acoperite pentru aducerea deficitului la ținta Maastricht, de 3% din PIB. Teoretic, ar fi de ajutor o colectare mai bună a taxelor și impozitelor la nivelurile curente, însă Valentin Lazea se arată sceptic, în condițiile în care de o colectare mai bună se vorbește de 20 de ani.
Are o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, online și TV, cu specializare în domeniile economic, politic și relații internaționale.
A ocupat de-a lungul timpului poziții de redactor, editor sau editor coordonator în instituții media precum Revista 22, Cariere, Business Standard, Realitatea TV, Gandul. Face parte din echipa stirilekanald.ro din iulie 2020.
Absolvent de Filosofie și Jurnalism, cu masterat în Știintele comunicării, a dezvoltat o pasiune pentru domeniul resurselor umane. Colaborează de 12 ani cu HR Club pentru realizarea Manualului de bune practici în Managementul resurselor umane. În ultimii ani a derulat mai multe proiecte de ghost-writing, cu cărți publicate la edituri de prestigiu din România.