Schimbare la conducerea Metrorex. Care este salariul mediu în companie și cum a crescut cu 18% în 2021

Atacurile repetate ale noului ministru al Transporturilor la adresa conducerii Metrorex nu au rămas fără rezultat. Șeful actual al companiei de stat a anunțat că se retrage din funcție.

Author: Razvan Ilie vineri 26 februarie 2021 , 11:53

metrorex salarii
La finele anului 2020 s-a aprobat creşterea salariilor cu 18% la Metrorex, în contextul în care compania a suferit pierderi în urma pandemiei.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE. Directorul general al Metrorex, Gabriel Mocanu, numit în funcție în vara anului trecut, a demisionat. Demisia are loc în contextul criticilor ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, privind majorările de salarii aprobate anul trecut și situația financiară a companiei. Atribuțiile vor fi preluate provizoriu de către Mariana Miclăuş, care a mai condus Metrorex și a demisionat în iulie 2020.  

Directorul general al Metrorex, Gabriel Mocanu, a solicitat vineri Consiliului de Administraţie încetarea contractului de mandat.

" Suntem în cadrul Consiliului de Administraţie şi am solicitat Consiliului de Administraţie ca de comun acord să înceteze contractul de mandat. Aceasta este solicitarea, în conformitate cu prevederile specifice ale acestui contract de mandat",

a declarat vineri, pentru Agerpres, Gabriel Mocanu.

Citeste si: VIDEO- Salvare la limită la metrou. Adolescenta a fost scăpată de la moarte

Ministrul Transporturilor a dezvăluit salariile la Metrorex

De la începutul acestui an, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a criticat salariile mari din Metrorex şi faptul că la finele anului 2020 s-a aprobat creşterea salariilor cu 18%, în contextul în care compania a suferit pierderi în urma pandemiei.

Într-o postare pe Facebook, din 8 februarie, Drulă a scris că "unii dintre bogaţii tranziţiei au acaparat şi subjugat pentru ei şi interesele lor companiile statului, cum este cazul şi liderilor de sindicat (cartel) de la Metrorex".

Potrivit ministrului de resort, câştigul mediu brut lunar per salariat al Metrorex, în anul 2020, era de 9.901 lei, iar în propunerea de buget de venituri şi cheltuieli pentru 2021 al companiei acesta este estimat la 12.739 lei.

De asemenea, la finele lui ianuarie, ministrul declara că venitul mediu lunar la Metrorex este în jur de 10.000 de lei, o dublare faţă de acum 3-4 ani, în condiţiile în care anul trecut, din cauza pandemiei, călătoriile cu metroul şi în consecinţă veniturile companiei s-au prăbuşit.

Potrivit acestuia, compania se află într-o situaţie financiară şi structurală de cheltuieli foarte dificilă, anul trecut subvenţia de la bugetul de stat ajungând la 687 milioane de lei.

Citeste si: Schimbare importantă începând de azi. Noi județe și Capitala ar putea reveni în "zona roșie"

Şeful de la Transporturi a precizat că, anul trecut, în vremuri de pandemie, când veniturile companiei s-au prăbuşit, salariile personalului au fost majorate cu 18% şi s-au angajat 1.300 de persoane

Șeful Metrorex: Când este criticată echipa, antrenorul trebuie să facă un pas în lateral 

Întrebat dacă solicitarea sa are vreo legătură cu "războiul" izbucnit între ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, pe de o parte, şi sindicatul de la Metrou şi conducerea Metrorex, pe de altă parte, Gabriel Mocanu a răspuns:

"Eu, în general, am încercat să fiu fair-play şi sportiv în viaţă şi asta am învăţat: în momentul în care este criticată echipa, antrenorul trebuie să ştie să facă un pas în lateral".

Citeste si: Angela Merkel, anunț de ultimă oră despre pașapoartele digitale pentru vaccinare

Salariile de la Metrorex, subiect de dispută

Şeful de la Transporturi a precizat că, anul trecut, în vremuri de pandemie, când veniturile companiei s-au prăbuşit, salariile personalului au fost majorate cu 18% şi s-au angajat 1.300 de persoane, din care 900 pentru a deservi Magistrala 5 de metrou.
El a atras atenţia că salariul mediu lunar la Metrorex este în jur de 10.000 de lei, o dublare comparativ cu 3-4 ani în urmă.

De cealaltă parte, într-un document trimis Agerpres, de USLM (sindicatul de la Metrou), se arată că salariul mediu la Metrorex este de 5.700 lei net şi include toate sporurile pentru lucrul în subteran, sâmbăta şi duminica, noapte de noapte, precum şi sporul de vechime.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si