Scumpiri în masă. Alimentele de bază au prețuri cu cel puţin 25% mai mari

Preţul alimentelor a ajuns la cel mai crescut nivel din ultimii 10 ani, în toată lumea, anunță ONU. De exemplu, doar în luna mai, preţul mâncării, la nivel mondial, a crescut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Specialiștii spun că nivelul ridicat al cererii şi mersul lent al producţiei ar putea alimenta creşterea inflaţiei. Ceea ce s-ar traduce într-o creştere si mai accelerată a preţurilor pe viitor.

Author: Alexandra Costea marți 21 septembrie 2021 , 19:00

Scumpiri în masă. Alimentele de bază au prețuri cu cel puţin 25% mai mari
Scumpiri în masă. Alimentele de bază au prețuri cu cel puţin 25% mai mari[Sursa foto: unsplash.com]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mâncarea devine tot mai scumpă de la an, la an. Anul 2021 a fost apogeul.

Segmentul pentru Alimentaţie şi Agricultură al ONU măsoară periodic modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Iar în luna mai 2021, acest indice a crescut până la 127 de puncte, de la o valoare de 121 puncte în luna aprilie.

Citeste si: Situație îngrijorătoare în rândul celor mici: 65% dintre copii mănâncă dulciuri în exces, iar o parte dintre ei nu se hidratează corespunzător preferând sucul în locul apei

Este cel mai înalt nivel din septembrie 2011 încoace

Majorarea costurilor este rezultatul direct al nivelului scăzut de producţie şi al cererii din unele ţări. În plus, întreruperile suferite de pieţe şi pe lanţurile de aprovizionare, au generat preţuri mai mari. Şi schimbările climatice au avut un cuvânt de spus.

Scumpiri în masă. Alimentele de bază au prețuri cu cel puţin 25% mai mari
Scumpiri în masă. Alimentele de bază au prețuri cu cel puţin 25% mai mari[Sursa foto: unsplash.com]

,,Observăm ce se întâmplă pe piaţa cafelei, de exemplu, în Brazilia. Această ţară nu mai poate produce, din cauza ploii, atât de multă cafea cât dorim noi să consumăm. Ceea ce înseamnă că preţul cafelei va creşte cu până la 30%. Avem şi incendiile din California, care distrug multe ferme", a spus Phil Lempert, specialist în alimentaţie.

Totuşi, unele industrii s-ar putea bucura de o revenire puternică. ONU estimează pentru anul acesta o producţie record de cereale care ar putea duce la o scădere ulterioară a preţurilor. 

Citeste si: Ce carbohidrați este bine să mâncăm


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si