Se schimbă tradiția de mii de ani a botezului. Decizie-șoc în Biserica Ortodoxă după tragedia de la Suceava

Decizie crucială luată de un înalt ierarh din Biserica Ortodoxă Română după tragedia recentă petrecută la Suceava. S-a dat practic semnalul unei schimbări fundamentale în tradiția botezului ortodox, care ar putea salva viața altor bebeluși pe viitor.

Author: Razvan Ilie sâmbătă 13 februarie 2021 , 10:36

botez copii
Înalt Preasfinţitul Calinic este primul prelat care vine cu soluţii după moartea bebeluşului din Suceava
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Se schimbă tradiția botezului la români. Tragedia recentă petrecută la Suceava, când un bebeluş de șase săptămâni a murit după ce a fost botezat, provoacă schimbări în interiorul Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, IPS Calinic a transmis o circulară parohiilor din judeţ, prin care le cere preoților să evite total scufundarea copiilor cu capul în apă.

Citeste si: VIDEO- Împăcările ne aduc bucurie sufletească, iar preoții ne învață cum

IPS Calinic: "Mama este cea care hotărăște"

Înalt Preasfinţitul Calinic este primul prelat care vine cu soluţii după moartea bebeluşului din Suceava. Familia va decide dacă bebeluşul va fi afundat în întregime în cristelniţă. Iar preoţii tineri vor fi asistaţi de alţii mai experimentaţi, în momentul Sfintei Taine.

" Mama este cea care hotărăște asupra celui născut, bineînțeles. Întotdeauna să o întrebăm, este dreptul ei ancestral.", spune ÎPS Calinic.

Iar copilul nu se bagă niciodată cu față în sus în apă. A fost greşeala făcută de preotul de la Suceava care a botezat bebeluşul prematur, mort în urma cufundării.

" Dacă preotul de la Suceava avea pe cineva, să te sfătuiești, să te sprijini, e complicat cu un singur preot să săvârșească taina Sfântului Botez. Dacă îl apucă un Parkinson și începe să îi tremure mâna, poate să clacheze și să scape copilul", a mai mărturisit înaltul prelat ortodox.

Înalt Preasfintitul Calinic recunoaşte că a trecut peste canoane și a cerut, deseori, ajutorul altor preoți pentru scufundarea copiilor.

ÎPS Calinic: "Eu nu am îndrăznit sa fac singur botezul. Am chemat preotul vecin cu experiență și l-am asistat. Ții în brate un necunoscut. E riscant, trebuie o grijă deosebită. Când botezi, nu cunoști", mai spune Calinic, potrivit Observator News.

Citeste si: Val de îmbolnăviri cu coronavirus în școli. Ce urmează de luni încolo

Mii de oameni susțin că ritualul botezului ar trebui modificat

Revoltați până la cer și înapoi- mii de oameni cer răspicat bisericii să modifice ritualul botezului după ce micuțul Iustin a pierit cu zile.

Moartea micuţului Iustin a stârnit o revoltă uriaşă, iar în mediul online s-a făcut inclusiv o petiţie pentru schimbarea ritualului de botez.

„Domnilor, schimbați acest ritual periculos! E un gest simbolic care e făcut, însă, de unii preoți cu o agresivitate ieșită din comun. Puțină apă turnată din căușul palmei cred că e la fel de bine primită de Dumnezeu ca și o scufundare care poate fi, iată, mortală!

Fără cuvinte... îl porţi nouă luni, te chinui să îl aduci pe lume, te umpli de speranţă şi iubire, iar un străin îi curmă viaţa! Ar trebui să li se interzică acestor ,,preoţi" să mai slujească”, au scris oamenii.

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi aşteaptă acum necropsia bebeluşului, care ar putea face lumină în acest caz. Autopsia ar fi trebuit să fie făcută azi, însă a fost amânată pentru mâine, pentru ca, pe lângă medicii de la Serviciul de Medicină Legală Suceava, să mai asiste și un expert independent, tot legist. În paralel, Arhiepiscopia Sucevei a deschis o anchetă internă, iar preotul nu va mai sluji cel puţin până la finalizarea cercetărilor.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si