Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Răspunsul preoților

Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Află ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare!

Author: Alina Raducu Friday 20 August 2021 , 14:43

Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Răspunsul preoților
Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Răspunsul preoților
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Pentru creștinii ortodocși, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbători.

Acest sfânt este pomenit pe 29 august, zi care încheie anul bisericesc.

Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Ce spun preoții?

Conform calendarului ortodox, la acest praznic credincioșii păstrează câteva tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine până la finalul anului.

Zi de post și de rugăciune, în această zi de sărbătoare, creștinii ortodocși de pretutindeni păstrează câteva rânduieli încă din vechime. Trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox, sărbătoarea vine cu o serie de interdicții, cei care nu respectă regulile fiind aspru pedepsiți.

Pe lângă interdicțiile de a nu a nu spălă, nu calcă și nu coase, există și alte obiceiuri pe care creștinii inca le mai păstrează. Printre acestea se numără unul dintre cele mai vechi obiceiuri, acela de a duce la Biserică alimente pentru a fi sfințite.

Mulți dintre creștini obișnuiesc ca în zilele de sărăbătoare, să nu spele, să nu calce sau să nu aspire. Aceste obiceiuri vin din dorința de a nu păcătui sau de nu-l supăra pe Dumnezeu.

Multe dintre aceste obiciuri sunt transmise din moși strămoși, iar mulți chiar dacă le respectă nu știu exact de ce fac asta.

Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Răspunsul preoților
Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Răspunsul preoților

Citeste si: Calendar ortodox 21 august 2021. Ce sfinți sunt pomeniți în această zi

Totodată, preoții consideră că în zilele de sărbătoare, credincioșii trebuie să meargă la biserică şi să se roage. Mai mult, în aceste zile credincioșii trebuie să dea dovadă de milostenie, să aibă grijă de cei bolnavi şi de ce aflați în suferință

Potrivit teologilor, în zilele de sărbătoare credincioșii trebuie să încerce să nu lucreze, decât cu excepția lcururilor abosolut necesar și dau ca exemplu gătitul, hrănirea copiilor sau a animalelor.

Preoții mai susțin că spălatul nu intră în categora necesităților, deoarece poate fi făcut în orice altă zi. Aceștia susțin că păcatul apare tocmai în momentul în care, deși un creștin știe că ceea ce vrea să facă nu este absolut necesară, totuși face deși este zi de sărbătoare, adică din rea intenţie.

Citeste si: Calendar ortodox septembrie 2021: Cele mai importante sărbători

De ce este păcat să speli vinerea și duminica?

Mulți creștini ortodocși păstrează inca obiceiul ca duminică să fie zi de sărbătoare și să nu muncească deoarece este un păcat. Persoanele mai în vârstă susțin chiar că dacă faci treabă sau dacă speli duminica ai putea atrage asupra ta și asupra familiei tale mânia divină.

În Sfânta Scriptură este o poruncă pe care Dumnezeu a transmis-o oamenilor în care se spune „lucrează şase zile şi fă-ţi în acestea toate treburile tale, iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în această zi niciun lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine” (Ieşire, 20, 8-11).

Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Răspunsul preoților
Se spală rufe de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul? Răspunsul preoților

Cei mai în vârstă mai spun că nu este bine să speli sau să faci alte treburi casnice vinerea, deoarece vinerea este ziua închiantă Sfintei Parascheva. Si mai mult, vinerea este şi ziua morţii Mântuitorului.

Citeste si: Rugăciune către Sf. Maria: Face minuni pentru sănătate


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Fetița de 13 ani care a rămas însărcinată cu un băiețel de 10 ani este gravidă din nou!... Fetița de 13 ani care a rămas însărcinată cu un băiețel de 10 ani este gravidă din nou! Cine este acum tatăl copilului
spotmedia.ro
În premieră, un calmar a fost găsit la o adâncime record, unde presiunea e de 600 de... În premieră, un calmar a fost găsit la o adâncime record, unde presiunea e de 600 de ori mai mare decât la suprafață
spotmedia.ro
China se plânge că a primit varianta Omicron de la Occident, prin colete și scrisori China se plânge că a primit varianta Omicron de la Occident, prin colete și scrisori
b1.ro
Mesajul de adio trimis de Adela soțului ei. Polițista s-a sinucis în gara din Strehaia.... Mesajul de adio trimis de Adela soțului ei. Polițista s-a sinucis în gara din Strehaia. „Ea era într-o depresie adâncă. Se simțea bolnavă”
ziareonline.ro
Azi-noapte, părinții fetei din imagine (din Botoșani) au sunat la 112 și au dat-o... Azi-noapte, părinții fetei din imagine (din Botoșani) au sunat la 112 și au dat-o dispărută pe fiica lor. Azi, după ore de căutări, polițiștii au găsit-o pe adolescentă la gară. Ce făcea Iasmina acolo și de ce fugise de acasă
infoactual.ro
Ucraina, o problemă internațională. Mutare a lui Berlusconi în Italia Ucraina, o problemă internațională. Mutare a lui Berlusconi în Italia
evz.ro
Ceasul Apocalipsei va bate în câteva ore. Doomsday Clock ştie când vine sfârșitul lumii Ceasul Apocalipsei va bate în câteva ore. Doomsday Clock ştie când vine sfârșitul lumii
doctorulzilei.ro
Aceste zodii sunt incompatibile. Nu se înțeleg sub nicio formă și ajung mereu la SCANDAL! Aceste zodii sunt incompatibile. Nu se înțeleg sub nicio formă și ajung mereu la SCANDAL!
romaniatv.net
Alertă pentru milioane de pensionari, Guvernul are o nouă formulă de calcul. Anunţul... Alertă pentru milioane de pensionari, Guvernul are o nouă formulă de calcul. Anunţul lui Marius Budăi
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si