10 curiozități și lucruri mai puțin știute despre castelul Peleș

Castelul Peleș este o destinație plăcută de vacanță. Acest monument are o valoare istorică și artistică de nebănuit. Află 10 lucruri mai puțin știute despre marele castel.

Author: Georgiana Balaban marți 02 februarie 2021 , 20:39

secrete castelul peleș sinaia
Lucruri neștiute despre Castelul Peleș.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Castelul Peleș este un simbol al României. Acest castel a fost construit pe domeniul regal de la Sinaia. Terenul a fost cumpărat de principele Carol chiar în anul 1872. Principele s-a îndrăgostit de peisajul magnific al munților.

Cele 10 curiozități și lucruri mai puțin știute despre castelul Peleș.

Citeste si: Câte calorii au principalele fructe: portocalele, merele, lămâile sau bananele

1. Castelul Peleș a fost realizat după planurile arhitectului german Johannes Schultz. El a ales o arhitectură neo-renascentistă de inspiraţie germană. Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

2. Chiar sub piatra de temelie a castelului sunt îngropate primele monede românești care au inscripționate chipul regelui Carol I. Aceste monedere erau interzise de suzeranitatea otomană.

3. Peleș are 170 de camere și peste 30 de băi.

În jurul acestui imperiu au mai fost construite edificii adiţionale precum castelul Pelişor. Construcția a fost făcută ca reședință pentru Ferdinand și Maria. În jurul Peleșului a fost construit și Foișorul- cabana de vânătoare a regelui Carol.

Citeste si: Zara Tindall, nepoata reginei Elisabeta, este însărcinată pentru a treia oară! Felicitări!

4. În 1948, castelul a fost confiscat de autoritățile comuniste. Acest lucru s-a întâmplat după abdicarea regelui Mihai, iar în anul 1953 castelul a fost declarat muzeu. În anii 1975-1990, castelul a fost închis publicului.

5. Castelul beneficiază de un patrimoniu artistic impresionant constând în colecţii de vitralii, mobilier şi arme ce conţin piese datând încă din secolul al XV-lea.

Lucruri neștiute despre celebrul castel Peleș

6. Prima etapă a construcției a costat aproximativ 6,5 lei milioane de lei-aur, în jur de 50 de milioane de dolari astăzi.

7. Când a început construirea castelului denumirea localității s-a schimbat din Podul Neagului în Sinaia.

8. Construcția imperiului de la Sinaia a început în anul 1873. Banii au venit atât din fonduri publice cât și din banii lui regelui Carol.

Citeste si: Top 10 cele mai frumoase obiective turistice din Sinaia

secrete castelul peleș sinaia
Secrete neștiute ale castelului Peleș.[Sursa foto: google]

9. Amenajarea Apartamentului Imperial de la primul etaj al castelului, pentru împăratul Austro-Ungariei, Franz – Joseph, a costat, în anul 1906, suma de 100.000 lei/aur.

10. Materialele de construcţie sunt, în cea mai mare parte, de provenienţă românească: zidăria este făcută cu pietriş din râul Prahova, piatra a fost extrasă din carierele de la Piatra Arsă şi Lunca Mare, piatra verde adusă de la Slănic, lemnul din pădurile din împrejurimi, iar cărămizile au fost coapte pe şantier.

Citeste si: 10 mănăstiri din Moldova pe care să le vizitezi pentru liniștea sufletească

Nu în ultimul rând, Castelul Peleș este prima construcţie din România a cărei fundaţie este din beton.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si