Șeful Gărzii de Mediu confirmă că a amendat Primăria Sectorului 1 pentru gunoaie. Mesajul lui Clotilde Armand

Războiul gunoaielor din Sectorul 1 este departe de soluționare, după ce în ședința de trei ore de marți de la Primăria de sector nu s-a ajuns la nicio concluzie clară. Primarul Clotilde Armand a spus că va cere rezilierea contractului cu firma de salubrizare Romprest, deoarece primăria achită, spune ea, pentru unele servicii și de 14 ori mai mult decât primăria Oradei, oraș cu un număr similar de locuitori.

Webeditor: Razvan Ilie miercuri 16 iunie 2021 , 07:52

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, fără soluții rapide în fața valului de gunoaie[Sursa foto: Facebook / Clotilde Armand]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Șeful Gărzii de Mediu, Ocravian Berceanu, a confirmat, marți seara, că a amendat Primăria Sectorului 1, dar și societatea Romprest și a controlat totodată și celelalte primării ale Bucureștiului, constatând nereguli serioase.

Citeste si: "Războiul gunoaielor" din Sectorul 1, o zi plină de evenimente

UPDATE. Gunoiul din sectorul 1 a început să fie ridicat

UPDATE 12.00. Primăria Sectorului 1 anunță că a reușit să deschidă miercuri dimineață porțile sortatorilor și să-i plătească direct, "în ciuda piedicilor puse de Compania Romprest Service SA",  iar gunoiul a început să fie ridicat. În doar 3 ore de la deschidere Romprest a depozitat peste 260 tone de gunoi, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Tot în această dimineață, Primăria Sectorului 1 a notificat Romprest Service să reia, în 24 de ore, prestarea serviciului public de salubrizare, în caz contrar, după expirarea termenului, contractul cu această societate va fi reziliat de drept.

Șeful Gărzii de Mediu: Este doar vârful aisbergului 

Octavian Berceanu avertizează că situația gunoaielor din Sectorul 1 se poate amplifica. Este doar vârful aisbergului, spune oficialul, pentru că și România, la fel ca restul Europei, a ajuns la limită cu capacităție de depozitare și sortare a deșeurilor.

„Primăria Sectorului 1 trebuia să găsească operator. Operatorul este salubristul. Am amendat și Primăria, și salubristul în urma controalelor avute. Am refăcut chiar controlul, ca să nu existe suspiciuni cumva. Am controlat și celelalte primării ale Bucureștiului, toate 6, și toți 6 salubriștii. Unii din salubriștii aceștia nu au autorizație de mediu, unii nu au trasabilitatea deșeurilor- le iau, dar unde le duc?”, a spus Berceanu la Digi 24.

Octavian Berceanu: Muncesc zilnic ca si cum ar fi ultima zi la Garda de Mediu![Sursa foto: Facebook / Octavian Berceanu]

Berceanu: "Deșeurile astea ne omoară pe toți” 

Șeful Gărzii de Mediu consideră că problemele vin dintr-o decizie greșită a Consiliului General al Primăriei București, luată în 2019, prin care s-a degrevat de responsabilitate.

„Am auzit din partea dnei primar din Sectorul 1 că va plăti către sortator, că acolo s-a oprit fluxul, și al deșeurilor, și al banilor. Lucrul acesta trebuia să-l facă Primăria Capitalei acum mulți ani, nu să delege către primăriile de sector, în 2019, prin Consiliul General, problema salubrizării în București, pentru că fiecare a încercat cumva să meargă pe linia fină dintre legal și ilegal. Nu așa se fac lucrurile, nu se peticesc, se rupe sacul! Și tocmai s-a rupt sacul. Și nu de tot. Se poate rupe și mai tare”, avertizează Octavian Berceanu.

Șeful Gărzii de Mediu consideră că problemele vin dintr-o decizie greșită a Consiliului General al Primăriei București, luată în 2019, prin care s-a degrevat de responsabilitate.[Sursa foto: Facebook / Mihai Morar]

El spune că Primăria Generală, ca autoritate, trebuie să meargă împreună cu Ministerul Mediului, care încearcă să o sprijine, încearcă să negocieze, iar ministrul a invitat la dialog. „Am vrea să vedem că și justiția cumva se implică găsind niște căi, pentru că deșeurile astea ne omoară pe toți”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu, care se plânge că instituția pe care o conduce are limitări mari în a acționa în această speță.

Citeste si: Care este miza luptei dintre Clotilde Armand și Romprest

Cel mai recent mesaj al primarului Clotilde Armand

După o nouă întâlnire fără rezultat la Primăria Sectorului 1, la care au participat atât prefectul Capitalei Alin Stoica, dar și reprezentanți ai Romprest, edilul sectorului, Clotilde Armand, a anunțat că va propune, în viitoarea ședință de Consiliu Local, rezilierea contractului de delegare cu Romprest.

"Prin durata excesivă și costul nejustificat de ridicat în comparație cu alte UAT-uri similare, contractul J077/S/30.06.2008 de delegare a salubrizării Sectorului 1 către Romprest este flagrant dezechilibrat în defavoarea cetățenilor Sectorului 1. În viitoarea ședință de Consiliu Local voi propune rezilierea contractului de delegare. Pentru că acest contract este între Consiliul Local și compania Romprest S.A.- și avem nevoie de votul consilierilor USRPLUS, PNL, PSD și PMP", a scris Clotilde Armand pe Facebook. 

Între timp, mormanele de gunoi din Sectorul 1 cresc. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si