Șeful OMS: "Toate ipotezele rămân deschise" cu privire la originea noului coronavirus

Șeful delegației OMS în Wuhan a afirmat zilele trecute, într-o conferință de presă că teoria potrivit căreia coronavirusul ar fi scăpat din laboratorul de virusologie din metropolă este "extrem de improbabilă". Acum directorul general al instituției internaționale spune că toate ipotezele rămân deschise și necesită analize și studii suplimentare.

Author: Razvan Ilie sâmbătă 13 februarie 2021 , 08:58

Șeful OMS spune că toate iotezele rămân deschise după ancheta din orașul chinez Wuhan
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că toate ipotezele sunt încă luate în considerare de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în investigația privind originile COVID-19.

Au fost ridicate unele întrebări dacă unele ipoteze au fost eliminate. După ce am vorbit cu unii membri ai echipei, doresc să confirm că toate ipotezele rămân deschise și necesită analize și studii suplimentare ”, a declarat Tedros Ghebreyesus, citat de Mediafax.

Citeste si: Val de îmbolnăviri cu coronavirus în școli. Ce urmează de luni încolo

O misiune condusă de OMS în China a declarat săptămâna aceasta că va investiga în continuare dacă virusul a scăpat dintr-un laborator, o situație pe care o consideră extrem de puțin probabilă.

Care este originea cea mai probabilă a noului coronavirus

Misiunea OMS la Wuhan a afirmat că principalele ipoteze sunt că virusul a provenit dintr-un liliac, deși există mai multe scenarii posibile pentru modul în care a trecut la oameni, posibil mai întâi prin infectarea unei alte specii de animale.

Fostul președinte al SUA Donald Trump a declarat că este de părere că virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator din orașul chinez Wuhan. China a negat cu tărie acest lucru și spune că Institutul de Virologie din Wuhan nu a studiat viruși apropiați de COVID.

Citeste si: Record de infecții cu noua tulpină britanică COVID-19 în Italia

Wuhan este orașul în care  noul coronavirus a fost identificat pentru prima dată, iar expertul chinez Liang Wannian a spus că nu există dovezi care să sugereze că virusul se răspândea în oraș înainte ca primele cazuri oficiale să fie înregistrate în decembrie 2019, potrivit AlJazeera.

De asemenea, expertul chinez a sugerat că virusul ar fi putut circula în alte regiuni înainte de a fi identificat în China. O revizuire din literatura de specialitate a cercetărilor care a inclus „studii nepublicate din diferite țări sugerează că circulația SARS-Cov-2 precedă detectarea inițială a cazurilor cu câteva săptămâni”, a spus el.

O transmisie a coronavirusului de la un prim animal la al doilea, înainte de contaminarea omului este ipoteza "cea mai probabilă". Această pistă cere însă "cercetări mai specifice și mai țintite", a precizat Peter Ben Embarek, șeful delegației OMS la Wuhan.

Institutul din Wuhan, arătat cu degetul de americani

Institutul de Virusologie din Wuhan dispune, începând din 2012, de un laborator de înaltă securitate, de tip P3 (”patogen clasa 3”), care studiază numeroase virusuri, inclusiv coronavirusuri.

Citeste si:  OMS, noi recomandări pentru tratarea bolnavilor de COVID-19

Instituţia deţine, de asemenea, un laborator de tip P4- pentru patogeni şi mai perculoşi, un laborator cu un nivel de securitate şi mai mare- care poate primi tulpini ca Ebola, şi pe care OMS l-a putut vizita.

Înainte de a pleca din postul de şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo a arătat din nou cu degetul institutul, la jumătatea lui ianuarie.

”Dacă începem să urmărim şi să vânăm fantome de colo-colo, nu vom ajunge niciodată nicăieri”,  apreciază Peter Ben Embarek, contactat telefonic de către AFP de la Beijing.

Citeste si:  ALERTĂ Noua variantă de SARS-CoV-2 a fost descoperită în China! Expert: „E o mare ameninţare pentru prevenirea şi controlul Covid-19”

Toate aceste conjecturi ar reprezenta ”scenarii excelente pentru filme şi seriale”, consideră şeful experţilor OMS.

El promite însă ”să urmărească ştiinţa şi faptele” pentrua trage o concluzie definitvă cu privire la originea pandemiei de Covid-19.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si