Sfântul Gheorghe, cine a fost, legenda uciderii balaurului, tradiții și obiceiuri

Pe 23 aprilie 2021 creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe. Anul, creștinii îl sărbătoresc pe sfânt pe aceeași dată calendaristică. Află întreaga legendă a Sfântului Gheorghe.

Georgiana Balaban, miercuri 14 aprilie 2021 , 12:50

sfantul gheorghe
Icoana Sfântului Gheorghe.[Sursa foto: creștinortodox.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfântul Gheorghe este celebrat pe 23 aprilie 2021. Această zi este considerată ca fiind vestirea începutului verii pastorale.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia. El a stat alături de familia sa creștină, pe vremea domniei împăratului Dioclețian. Nu există documente ale epocii sale, ceea ce se știe a fost scris ulterior.

Citeste si: Sf. Gheorghe 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox?

Cine a fost Sfântul Gheorghe

Sfântul Gheorghe s-a înrolat, apoi, în armata română și a parcurs ierarhia militară. El a fost celebru pentru îndemânarea asupra armelor de luptă. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină.

Atunci, împăratul a dat ordin ca Sfântul să fie întemnițat și supus multor torturi pentru a-și renega credința. A primit loviri cu sulița, lespezi de piatră așezate pe piept, a fost tras pe roată, aruncat în groapa cu var, a purtat încălțămintea cu cuie, a primit băutură otrăvită, bătaie cu vâna de bou și multe alte torturi.

Toate aceste lucruri nu l-au făcut să renunțe la credința sa. Martorii Sfântului Gheorghe au fost uimiți de credința uluitoare a lui, așa că au renunțat la credința în zeități păgâne și au îmbrățișat creștinismul.

Citeste si: De ce pun românii usturoi la geamurile casei în noaptea Sfântului Andrei

Sfântul Gheorghe a dat dovadă de o sfințenie făcând o minune în timpul întemnițării sale.

El a atins corpul unui deținut mort din celula sa, iar acesta a înviat. În acel moment, chiar și împărăteasa, soția împăratului Dioclețian s-a creștinat.

Împăratul i-a propus Sfântului Gheorghe multe onoruri în schimbul renunțării la credință. Aceasta a refuzat categoric, iar Dioclețian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe și a soției sale.

Legenda Sfântului Gheorghe

Sfântul Gheorghe este suprins în icoanele creștine călare cu o suliță ce ucide balaurul.

În anumite picturi bisericești, alături de Sfântul Gheorghe se află și o femeie care privește întreaga luptă de la depărtare. Este vorba despre Alexandra, soția împăratului Dioclețian. Balaurul reprezintă, în acele icoane, simbolul Satanei sau al Imperiului Roman și lupta lui împotriva creștinilor.

În una dintre legendele Sfântului Gheorghe, apare un balaur, dragon sau crocodil care și-a făcut bârlog deasupra unui izvor ce furniza apa orașului Silene. Pentru a primi apă din izvor, locuitorii orașului îi aduceau creaturii diferite jertfe.

Ei aduceau în dar, animale, mai exact oi sau chiar fete tinere, prin tragere la sorț. Într-o zi, destinul a decis să fie trasă la sorț o prințesă. Frumoasa tânără a fost dusă la balaur, însă chiar atunci a apărut Sfântul Gheorghe. El i-a arătat balaurului semnul crucii și l-a înfrânt.

Când au văzut această minune, cetățenii din Silene s-au convertit la creștinism.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

Pe 23 aprilie 2021, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Există chiar și câteva superstiții. Se spune că noaptea de 22 spre 23 aprilie este una de temut. În popor se zice că atunci este bine să stai în casă și să pui la poarta grajdului spini sau plante de măceș. În acest fel poți împiedica strigoii să ia mâna animalelor.

În anumite regiuni din România fetele tinere sunt udate cu apă proaspătă, la fel ca de Paște. Aceste efecte sunt benefice cu dublă semnificație în purificare și fertilitate.

Se zice că oamenii trebuie să stea treji în acea noapte pentru a fi voioși și sănătoși tot anul. În ajunul Sfântului Gheorghe, vitele se bagă în holda de grâu și când vin acasă, se ia o mână de grâu care se păstrează și se amestecă în grâul de semănat, ca să se facă mult și frumos la anul.

Tot atunci, oamenii se bat cu urzici ca să fie harnici și rapizi întreg anul. În dimineața ajunului sărbătorii de Sfântul Gheorghe, femeile scot sculele de țesut afară, ca să răsară soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru.

Oamenii se încing cu ramuri verzi ca să nu îi doară spatele în ziua de 23 aprilie. Ei se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, în ziua de Sfântul Gheorghe, într-o apă curgătoare, spre a fi sănătoși tot anul și pentru spălarea tuturor relelor.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu roua de pe el, este cinstit de toată lumea.

De Sfântul Gheorghe oamenii se cântăresc. Se zice că așa sunt sănătoși tot anul și se protejează de farmece. Cine doarme în acea zi, va lua somnul mieilor și tot anul va fi somnoros.

La San-Georgiu ies preoții și poporul cu crucea în camp și fac rugăciuni pentru ploaie și mană în câmp.

Citeste si: Izvorul Tămăduirii- 24 aprilie 2020. Sărbătoare mare! Ce nu ai voie să faci în această zi

Când sărbătorim Sfântul Gheorghe

Anual, Sfântul Gheorghe este prăznuit pe 23 aprilie. Anul acesta, sărbătoarea va fi într-o zi de vineri. Se zice că a treia zi în care este serbat Sfântul este una foarte importantă. În acea zi sunt impuse restricții severe de muncă. Conform tradiției, în prima zi se poate lucra după prânz, însă în a treia zi nu se lucrează deloc. Acest lucru trebuie făcut pentru ca animalele sălbatice să nu atace vitele și gospodăriile.

Citeste si: Calendar Creştin Ortodox Aprilie 2021! Cele mai importante sărbători ale lunii aprilie

sfantul gheorghe
Sfântul Gheorghe 2021[Sursa foto: creștinortodox.ro]

Rugăciune către Sfântul Gheorghe

„Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci folositor, neputincioşilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.

Vino, Sfante Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvîrșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slabiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului;

de aceea cu laude te fericim pe tine Sfante Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl.

Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin.”

Citeste si: Obiceiul bizar pe care îl au oamenii din Muntenia de Sfântul Dumitru. Ce trebuie să mânânce în fiecare an, în acea zi


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimosii au hotarat! Pe CINE vor sa elimine din competitia Survivor Romania? Ea este... Faimosii au hotarat! Pe CINE vor sa elimine din competitia Survivor Romania? Ea este prima concurenta nominalizata spre eliminare!
spotmedia.ro
Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de... Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de la Booking.com
spotmedia.ro
Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr.... Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
b1.ro
Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului... Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației
infoactual.ro
Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite
infoactual.ro
Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina! Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si