VIDEO - Simona Halep ar fi dovedit că substanța Roxadustat a pătruns în organismul ei printr-un supliment contaminat

O primă victorie în cazul de dopaj al Simonei Halep. Agenția franceză de toxicologie și farmacologie a stabilit că substanța interzisă a ajuns în organismul sportivei prin intermediul unui supliment alimentar.

Author: Andreea Albu miercuri 07 decembrie 2022 , 12:45

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

După ce a fost depistată pozitiv la substanța Roxadustat, în urma testului anti-doping de la US Open din 29 august 2022, Simona Halep a înregistrat cea mai mare victorie de până acum în dovedirea nevinovăției sale.

Simona Halep a spus că va face tot posibilul pentru a demonstra că substanța interzisă depistată în organismul ei nu a fost ingerată cu bună știință.

Sportiva ar fi ingerat suplimente nutritive contaminate

Primele informații care dovedesc faptul că Simona nu s-ar fi dopat în mod intenționat vin din partea Agenției franceză de toxicologie și farmacologie.

Citește și: Simona Halep, acuzată oficial de dopaj

Sportiva ar fi ingerat suplimente nutritive. În urma testelor efectuate de agenția franceză de toxicologie și farmacologie, s-a dovedit că suplimentele respective conțin și surse accidentale de compuși care, potrivit informațiilor, depășesc acele criterii de puritate ale substanțelor înscrise pe etichetele suplimentelor.

Citeste si: Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți: „Nu există vreo justificare”- kanald.ro

Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă- wowbiz.ro

Condițiile prin care Simona Halep ar putea scăpa de suspendare

Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an. Ea va fi judecată de ITIA și abia apoi, în cazul unui verdict nefavorabil, poate merge la TAS.

Citește și: VIDEO- Simona Halep, cu spatele la zid în scandalul de dopaj. "Faza de investigație a luat sfârșit"

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Citește și: VIDEO| Primele imagini cu Simona Halep după acuzațiile de dopaj. A mers la o clinică privată pentru analize

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise” , a declarat Cristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, pentru ProSport.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si