Stare de alertă în Sectorul 1 din cauza problemei gunoaielor? Anunțul prefectului Capitalei

Prefectul Capitalei Alin Stoica a susținut că încă este în analiză solicitarea Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 pentru declararea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA. Acesta a adăugat că, în luna iunie problema era a gunoiurilor menajere, iar acum este una care ţine de deşeurile din construcţii şi a explicat că unii cetăţeni au un comportament nedorit şi aruncă, ilegal, astfel de deşeuri pe stradă.

Author: Alexandra Costea joi 22 iulie 2021 , 14:25

Prefectul Capitalei analizează cererea declarării stării de alertă în Sectorul 1 din cauza problemei gunoaielor
Prefectul Capitalei analizează cererea declarării stării de alertă în Sectorul 1 din cauza problemei gunoaielor[Sursa foto: Facebook- Alin Stoica]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Întrebat joi ce decizie a luat Prefectura Capitalei  privind situaţia gunoaielor de pe raza Sectorului 1, Alin Stoica, a declarat: „În acest moment suntem încă în analiză. Tocmai am avut o discuţie cu Agenţia pentru Protecţia Meidului şi reprezentanţii Primăriei Sectorului 1. Sunt 2.600 de tone necontrolate pe raza Sectorului 1. Pericolul principal ar putea fi degajarea de pulberile materialelor de construcţii. Există şi o componentă de care sunt responsabili cetăţenii. Există un comportament nedorit şi anume deşeurile din construcţii care sunt mult mai scump de procesat ele trebuie procesate plătind o anumită sumă de bani. Anumiţi cetăţeni lasă deşeurile, nevrând să plătească nimic suplimentar. Există controale ale poliţiei locale şi înţeleg că sunt date multe amenzi. Astăzi voi termina această analiză şi până la sfârşitul zilei vă voi anunţa. Dacă se confirmă că această situaţie e un pericol pentru cetăţeni, atunci se declară starea de alertă. Se aplică mâine de la ora 00.00 şi astăzi la ora 16.00 va fi luată o decizie”.

Citeste si: Care este miza luptei dintre Clotilde Armand și Romprest

Problema este legată de blocajul dintre primărie și compania de salubrizare

Prefectul a explicat că problema în luna iunie era legată de deşeurile menajere, iar atunci situaţia a fost deblocată prin faptul că Primăria de sector a plătit sortatorul pentru ca gunoaiele să fie ridicate. În prezent, blocajul este tot între Primăria Sectorului 1 şi compania de salubrizare.

„Atunci discuţia era despre deşeurile menajere. Blocajul atunci era la sortator. Acea situaţie a fost deblocată, adică Primăria plăteşte sortatorului şi ele sunt ridicate. Acum discuţia e despre deşeurile de pe stradă pe care prestatorul trebuie să le preia şi să le ducă la reciclare şi Primăria le plăteşte, înţeleg. Primăria spune că plăteşte aceste deşeuri şi serviciul de salubrizare stradală nu se înţeleg asupra preţului, iar prestatorul spune că nu este plătit.  Întotdeauna opţiunea medierii este deschisă, dar părţile trebuie să îşi dorească lucrul acesta. Starea de alertă poate fi luată pe maxim 30 de zile şi poate fi prelungită ulterior dacă situaţia o reclamă. Pe durara stării de alertă trebuie instituite nişte măsuri care să ducă la eliminarea riscului”, a adăugat Stoica.

Citeste si: VIDEO- Pericol pentru sănătatea publică- criza gunoaielor din Sectorul 1

Prefectul Capitalei analizează cererea declarării stării de alertă în Sectorul 1 din cauza problemei gunoaielor
Problema gunoaielor persistă încă din luna mai[Sursa foto: b1.ro]

Stare de urgență în Sectorul 1

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 a cerut miercuri Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA. 

Primăria Sector 1, a transmis miercuri următoarele: „Decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale a Sectorului 1, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecţia Mediului din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 şi a unei note privind deficienţele activităţilor de curăţenie stradală realizată de Direcţia de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1. Conform analizei, deşeurile municipale din Sectorul 1 nu sunt colectate de peste 20 zile, creând acumulări pe străzi, în special în zona centrală şi din zonele cu tranzit intens”.

Citeste si: VIDEO- Invazie de șobolani în Capitală. Rozătoarele au ajuns în magazine

Salubrizarea nu mai este asigurată din 27 iunie

Începând cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcţionează pe raza Sectorului 1.

,,Potrivit raportului de gestiune a deşeurilor din luna iunie 2020, cantitatea totală de deşeuri colectată din Sectorul 1 în luna respectivă a fost de 11,24 mii de tone, adică, în medie, 374 tone/zi. În consecinţă, putem stima că astăzi, 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ  2.691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici. Depozitarea necontrolată a unei astfel de cantităţi de deşeuri, în creştere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple”, a mai transmis Primăria Sector 1. 

Citeste si: VIDEO- Gunoaiele de pe străzi din Capitală au atras șobolanii la vedere


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si