Surse de emisii de gaze cu efect de seră - ce sectoare de activitate emit gaze cu efect de seră?
Gaze cu efect de seră - dioxid de carbon, vapori de apă, metan, oxid de azot, ozon se găsesc în mod natural în atmosferă. Creșterea lor sporește efectul de seră care menține ridicată temperatura Pământului și duce la fenomenul schimbărilor climatice și la ceea ce numim în prezent încălzire globală. Emisii de GES provin din activități umane, în cantități suficient de mari cât să producă efecte dezastruoase pentru climă și mediu.

Surse de emisii de gaze cu efect de seră - ce sectoare de activitate emit gaze cu efect de seră?
[Sursa foto: Pexels.com]Uite care sunt sursele de emisii de gaze cu efect de seră
Conform unui raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice, emisiile GES produse de activitățile omului au dus la o creștere de aproximativ 1,1°C din încălzirea globală de la început de secol XX.
Marea majoritate a emisiilor de GES produse de activități umane provine din arderea combustibililor fosili, în principal cărbuni, petrol și gaze naturale.
Citeste si: Mesajul Deei Maxer, după ce s-a zvonit că are deja o altă relație- wowbiz.ro
Sectorul deșeurilor contribuie cu 3,32 la sută la totalul de emisii de GES din UE în 2019. Se fac pași importanți în această direcție, dar Europa are încă unele lipsuri în ce privește gestionarea lor. Pentru că se produc și se consumă bunuri în cantități uriașe în fiecare an, cresc și cantitățile de deșeuri pe care companiile le generează. Când ajung în depozitele de gunoi și nu în centre de reciclare, deșeurile fermentează și eliberează metan, un gaz cu efect de seră chiar mai puternic decât dioxidul de carbon. Pentru că ținta este reducerea emisiilor de GES produse de activități umane (CO2 și metan), s-au stabilit la nivel european măsuri care să responsabilizeze companiile generatoare de deșeuri.
O bună gestionare a deșeurilor este cheia în tot acest tablou, și pentru acest lucru este nevoie de specialiști în protecția mediului. Un responsabil de mediu se ocupă de tot ce înseamnă acte și proceduri necesare pentru a atinge obiectivele de reciclare impuse de legislația în vigoare- identifică categoriile de deșeuri generate, ține evidențele lunare, se ocupă de raportarea SIM (Sistem Integrat de Mediu) și de tot ce înseamnă colectare, transport, depozitare, tratare și în final reciclare pentru deșeurile generate de companii. Nerespectarea obligațiilor privind raportarea și gestionarea deșeurilor aduce cu sine cumularea amenzilor, și ele nu sunt deloc mici.
Nu de aici vin cele mai mari emisii GES, dar sectorul deșeurilor contribuie și el la fenomenul global al schimbărilor climatice. Companiile trebuie să își ia în serios obligațiile față de mediu și să recicleze pe cât posibil deșeurile generate prin propria activitate și acolo unde se impune, să apeleze la specialiști în protecția mediului. Stratos.ro oferă consultanță și sprijin în întocmirea documentației și în raportări specifice către autorități pentru companiile care au obligația raportării și reciclării deșeurilor.