
Țara noastră are nevoie de peste 50.000 de asistenți medicali
De ce așteptăm cu orele în spitale? Explicația nu ține doar de numărul insuficient de medici. Un asistent are în grijă de două ori mai mulți pacienți decât ar fi normal. Statisticile arată că țara noastră are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenţi medicali care să facă faţă provocărilor.
Suntem în Spitalul Judeţean din Craiova, cel mai mare spital al Olteniei. Unitatea deserveşte pacienţi din 100 de localități- adică un număr aproximativ de 2000 de pacienţi pe zi. Lipsesc, însă, angajații. Mai exact...
Cristiana Geormăneanu, director medical al SJU Craiova : „86 de posturi vacante pentru medici, 177 asistenți medicali și 164 personal auxiliar.”
Spitalul nu are buget pentru salarii
Locurile vacante nu sunt scoase la concurs, pentru că spitalul nu are buget pentru salarii, iar asta se traduce în supraaglomerarea personalului existent şi, mai ales, în nemulţumirea pacienţilor.
„Suntem aici de aproape o oră. Am venit, am așteptat, a trebuit să intre la raze...acum așteptăm, o să vină cu rezultatul, iar o să așteptăm.”
Citeste si: Un copil de 5 ani a ajuns la spital după ce s-a accidentat la grădiniță
Într-o tură de 8 ore, un asistent se ocupă, în medie, de 10-12 pacienţi. De peste 2 ori mai mult decât ar fi normal.
În turele de noapte, 2 asistenți îngrijesc chiar și 70 de pacienți
Ion Cotojman, președintele Federației Sindicale Hipocrat : „Acest deficit se resimte mai ales în turele de noapte, când 2 asistenți, maxim 3, îngrijesc 70 de pacienți”
Soluțiile țin de modificarea legilor legate de angajări și de bugete mai mari.
Citeste si: Copil din Ucraina, operat și salvat la Spitalul Marie Curie
Nevoia de personal medical vine și în contextul îmbătrânirii populației.
Teo Argint, corespondent Kanal D : ''Aproape 9% din populaţia ţării este formată din locuitori cu vârste cuprinse între 50 şi 54 de ani. Iar datele arată că aceasta este categoria de vârstă predominantă în România"
Citeste si: Coliziune puternică între un autoturism și un camion, pe DN 64
De asemenea, avem cu 20% mai mulți vârstnici decât copii cu vârste de până în 14 ani, iar viitorul indică o accentuare a acestui fenomen.
Citeste si: Deținutul care a fugit de la Spitalul Bagdasar Arseni a fost găsit în zona Pieței Matache
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.
A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.
”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.
Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:
”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.