Dacă în Suedia, de exemplu, concediul parental este împărțit în mod egal între cei doi părinți, câte 249 de zile fiecare, la noi mama este cea care stă cel mai mult acasă cu cel mic. De puțin timp, modificările legislative îl obligă și pe tată să-și ia 2 luni de concediu parental din totalul de 2 ani.

Citește și: VIDEO- Fără chef de muncă după concendiu. Cum să te readaptezi la serviciu după zilele libere? „Este ideal ca oamenii să înceapă cu task-uri mărunte, cu sarcini mici”

Dar de ce nu se încumetă domnii să rămână mai mult timp acasă cu nou-născutul?

„Nu mi-am luat pentru că nu sunt de acord cu concediul paternal. Din punctul meu de vedere, treaba tatălui e treaba tatălui, treaba mamei e treaba mamei. Dacă pui tata să stai acasă, l-ai rupt de la cursul lui, serviciul lui, el are relaționările lui, asta în situația în care e un om serios și își vede de treabă și face bani.”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

„Ea conduce, eu mă las condus, nu vreau să mă implic în chestii de astea.

Așa s-a întâmplat, ea a luat concediul de creștere a copilului, iar eu mă ocup cu plimbat în parc.”

Așadar, românii funcționează pe premisa: creșterea copilului e treaba mamei. Pishologii vorbesc și de o naturalețe nativă între mamă și bebeluș.

Ioana Zaharia, psiholog: „Relația pe care mama și bebelușul o au se formează de la momentul conceperii bebelușul. Trăiește efectiv în burtica mamei 9 luni de zile și în mamă se naște acest instinct matern, care este natural.

În schimb, în cazul taților aceștia trebuie să construiască o relație cu copiii. Ei nu pot porni de la această premisă că au instinct patern natural pe care îl primesc pur și simplu și atunci nu este vorba neapărat de răbdare, ci este vorba de o diferență de a aborda relația.”

În plus, și financiar e mai bine ca mama să stea în concediu de creștere a copilului, spun tații.

„La noi a avut mai mult sens din punct de vedere financiar.”

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

„Oricum am stat împreună chiar dacă era oficial doar ea în concediu de creștere, am stat împreună mare parte a timpului.”

În ultmii 3 ani se observă o creștere a numărului de bărbați care își iau concediu parental 

Se observă totuși, în ultimii 3 ani o creștere a numărului de bărbați care își iau concediu parental. Este, însă, mică în comparație cu alte țări europene.

Dacă în 2020 au fost 33.890 de tătici care și-au luat concediu de creștere a copilului, în 2022 numărul a ajuns la 36.507. Dintre aceștia, însă, doar 8.511 au ales să rămână în concediu pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 2 ani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si