Top cinci alimente bogate în vitamina K

Vitamina K a fost descoperită de către cercetătorul danez Henrik Dam. În 1929, studia rolul colesterolului în organism. În anul 1943, Dam a descoperit formula chimică a acestei vitamine, împreună cu Edward Adelbert Doisy. Pentru descoperirea lor, cei doi au primit premiul Nobel.

Author: Alexandra Bercea marți 27 septembrie 2022 , 12:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Top cinci alimente bogate în vitamina K. Vitamina K este un nutrient cu un rol foarte important în coagularea sângelui și în sănătatea oaselor și a inimii. 

Ce este vitamina K?

Vitamina K este un nutrient cu un rol foarte important în coagularea sângelui și în sănătatea oaselor și a inimii.

În timp ce deficitul de vitamina K este rar, aportul mai mic decât cel optim vă poate afecta sănătatea în timp. Un aport inadecvat poate provoca sângerări, poate slăbi oasele și poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă.

Trebuie să vă asigurați că obțineți toată vitamina K de care necesită organismului dumneavoastră. 

Citeste si: Ce beneficii are sucul de sfeclă roşie?

Vitamina K este un grup de compuși împărțiți în două grupe: vitamina K1 (filochinona) și vitamina K2 (menaquinona).

Vitamina K1, cea mai frecventă formă de vitamina K, se găsește în principal în alimentele de origine vegetală, în special legumele verzi întunecate, cu frunze.

Vitamina K2, pe de altă parte, se găsește numai în a limentele de origine animală și în alimentele vegetale fermentate, cum ar fi natto.

Top cinci alimente cu vitamina K

Pătrunjel proaspăt

Salata verde

Afine

Prune

Broccoli

Carența de vitamina K

Carenta de vitamina K poate fi provocată de:

  • o dietă săraca sau restrictivă;
  • boala Crohn, colita ulceroasă;
  • boli de ficat care impiedică stocarea vitaminei K;
  • folosirea antibioticelor, a medicamentelor care scad nivelul colesterolului, a uleiurilor minerale, a aspirinei si/sau a medicamentelor cu efect anticoagulant.

Semnele carenței de vitamina K

Corpul are nevoie de vitamina K pentru a produce proteinele care acționează în timpul procesului de coagulare a sângelui. Dacă organismul are deficit de vitamina K, corpul nu are o cantitate suficientă din aceste proteine, consecința va fi o sângerare abundentă.

Cum se manifestă carența de vitamina K

  • o slaba coagulare a sangelui;
  • hemoragii interne si externe;
  • scaderea densitatii osoase;
  • aparitia echimozelor;
  • instalarea anemiei.

Citeste si: Sfaturi pentru un mic dejun echilibrat înainte de a merge la școală

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si